Generalsekretær, Jan Egeland snakker med afghanske flyktninger i Bardsir-bosetningen i Kerman i Iran. Foto: Laila Matar/Flyktninghjelpen

300.000 afghanere har flyktet over grensen til Iran siden Talibans maktovertagelse

Publisert 10. nov. 2021
Mellom 4.000 og 5.000 afghanere flykter over grensen til Iran daglig og de humanitære behovene øker. Flyktninghjelpen etterlyser økt støtte til hjelpearbeidet og bedre ansvarsdeling.

– Tusenvis av utslitte barn, kvinner og menn krysser grensen fra Afghanistan til Iran hver dag på leting etter trygghet. Iran kan ikke forventes å huse så mange afghanere uten mer støtte fra det internasjonale samfunnet. Støtten både til Afghanistan og til naboland som Iran må umiddelbart trappes opp før den dødelige vinterkulden setter inn, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland som besøker Iran denne uken.

Mellom 4.000 og 5.000 afghanere flykter til Iran hver dag via uformelle grenseoverganger, ifølge lokale rapporter. Flyktninghjelpen er på bakken i Iran og støtter de nyankomne, samt hundretusener av afghanske flyktninger som har oppholdt seg i landet i lang tid, enkelte i flere tiår.

Mens et fåtall har returnert til Afghanistan, fortsetter antallet som ankommer Iran å stige. Det er forventet at denne trenden vil fortsette utover vinteren når temperaturene i store deler av Afghanistan faller til godt under frysepunktet. I tillegg er landets økonomi i fritt fall og den humanitære krisen voksende.

– Vi har hørt hjerteskjærende historier fra familier som nylig har ankommet Iran. En flyktning fortalte at deres få gjenværende eiendeler ble tatt og huset deres brent fordi de var sjiamuslimer. De ble fortalt at døtrene deres skulle giftes bort til krigere så snart de fyller ti år. De måtte flykte flere ganger i Afghanistan før de nådde Iran, sier Egeland.

FN og deres samarbeidspartnere har bedt om 300 millioner dollar for å bistå over en halv million mennesker som er ventet å flykte fra Afghanistan til nabolandene innen utgangen av året. Appellen er hittil bare 32 prosent finansiert.

– Selv om det foreløpig ikke har kommet et stort antall afghanske flyktninger til Europa, bør alle rike land nå både øke bistanden og holde grensene åpne for de som flykter fra konflikt og forfølgelse, sier Egeland.

Han ber også Norge trappe opp støtten: 

– At nesten ingen asylsøkere kommer hit til Norge må ikke tolkes som at flyktningkrisen er over. Norge kan være med å ta vår del av ansvaret både ved å øke støtten til nødhjelp for mennesker på flukt og ved å ta imot flere kvoteflyktninger, sier Egeland.

 

Fakta og tall

 • Det anslås at minst 300.000 afghanere har kommet inn i Iran siden Taliban tok over makten i Afghanistan. Det kan forventes at hundretusener vil fortsette å ankomme utover vinteren.
 • Nesten 5 millioner afghanere er fortsatt på flukt utenfor landet. Av disse bor 90 prosent i Iran og Pakistan.
 • Rundt 3,6 millioner afghanere er bosatt i Iran selv om bare 780.000 er anerkjent som flyktninger.
 • Iran ville vært det nest største vertslandet for flyktninger i verden etter Tyrkia dersom alle afghanere ble anerkjent som flyktninger.
 • Iran har blitt hardt rammet av Covid-19. Nærmere 6 millioner mennesker har blitt smittet, mens antallet rapporterte dødsfall er over 126.000. Iran har vaksinert afghanske flyktninger, inkludert de papirløse.
 • Afghanske barn i Iran uavhengig av foreldrenes juridiske status kan melde seg på offentlige skoler sammen med iranske barn. Dette er et eksempel på en av de mest inkluderende flyktningpolitikkene globalt.
 • UNHCR har bedt om stans i tvangsreturer av afghanske statsborgere, inkludert asylsøkere som har fått avslag på sine krav. Flyktninghjelpen støtter denne oppfordringen.
 • Over halvparten av den afghanske befolkningen har behov for humanitær bistand, ifølge FN.

 

Til redaksjonen:

 • B-roll fra generalsekretær Jan Egelands besøk i Iran til fri bruk er tilgjengelige her.
 • Bilder av afghanere i Iran og generalsekretær Jan Egelands besøk er tilgjengelig for nedlastning til fri bruk er her.

 

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt:

 • Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: media@nrc.no, +47 905 62329.