Children attend class in Souza Gare primary school, southern Cameroon. Many students have been forced to flee conflict in their home villages in the North West and South West regions. Photo: Daniel Beloumou/ Education Cannot Wait
Barn deltar i undervisningen på Souza Gare barneskole sør i Kamerun. Mange elever er blitt tvunget på flukt på grunn av kamper i regionene South-West og North-West. Foto: Daniel Beloumou/Education Cannot Wait

Vold rammer skolegangen til 700.000 barn i Kamerun

Publisert 02. des 2021|Oppdatert 01. des 2021
Drap, kidnappinger og trakassering av elever og lærere i de engelskspråklige delene av Kamerun tvinger skoler til å stenge, noe som gjør allerede sårbare barn enda mer utsatt.

Over 700.000 barn er rammet av stengte skoler som et resultat av volden i de engelskspråklige delene av Kamerun, ifølge FN.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland og leder for Education Cannot Wait (ECW) Yasmine Sherif ber i dag om en slutt på angrep mot skoler i Kamerun under et felles besøk i landet.

– Dette er en av de mest komplekse humanitære krisene i verden i dag. Barn og ungdom har vært nødt til å flykte fra sine hjem og skoler, de er blitt truet med vold og kidnappinger, presset inn i tidlige barneekteskap og rekruttert til væpnede grupper, sier Sherif.

To av tre skoler er stengt i regionene North-West og South-West i Kamerun. Den 24. november 2021 ble fire barn og en lærer drept i et angrep i Ekondo Titi i disse engelskspråklige regionene av landet.

Tilgangen på grunnleggende tjenester som helse og utdanning ble nylig begrenset etter at en ikke-statelig væpnet gruppe beordret full nedstenging fra 15. september til 2. oktober. I den samme perioden rapporterte FN om en rekke angrep i regionen North-West. Åtte elever ble kidnappet og en jente fikk fingrene hugget av etter at hun hadde prøvd å gå på skolen. Fem rektorer ved offentlige skoler ble også kidnappet, hvorav en ble drept.

Under nedstengningen ble alle skoler og andre læringssteder stengt med unntak av noen få skoler i byene som fortsatte driften, men med mindre enn 60 prosent kapasitet. Rundt 200.000 mennesker fikk ikke mat fordi hjelpearbeidet ble stanset.

Nedstengningen og utryggheten har tvunget FN og hjelpeorganisasjoner som Flyktninghjelpen til å midlertidig stanse nødhjelpsarbeidet for mennesker både i North-West og South-West.

– Å ta på seg skolesekken skal ikke gjøre en til et mål for vold. Her risikerer barn livet hver dag bare ved å møte opp på skolen. Kameruns enorme utdanningskrise trenger å bli møtt med internasjonal oppmerksomhet og ikke dødelig stillhet fra omverdenen, sier Egeland.

Kamerun er en av verdens mest glemte kriser og har av Flyktninghjelpen vært rangert blant de to mest neglisjerte flyktningkrisene i verden tre år på rad.

– Frem til det internasjonale samfunnet øker sin støtte og diplomatiske innsats vil barn fortsette å være blant de som blir hardest rammet av volden, legger Egeland til.

Til redaksjonen:

  • Video og høyoppløselige bilder fra besøket er tilgjengelig til fri bruk her.

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt:

  • Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: media@nrc.no, +47 905 62329
  • I Kamerun: Michelle Delaney: mide@nrc.no, WhatsApp + 47 941 65579, Orange +237 691 791 034, Nextell +237 660 889 541
  • Anouk Desgroseilliers: adesgroseilliers@un-ecw.org, +1-917-640-6820
  • Kent Page: kpage@unicef.org, +1-917-302-1735