– Sjokkerende å være vitne til Europa sin manglende evne til å håndtere et så lavt antall migranter som er strandet ved grensen mellom Polen og Hviterussland

Publisert 11. nov 2021
Uttalelse fra Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland om situasjonen ved grensen mellom Polen og Hviterussland:

– Det er sjokkerende å være vitne til Europas manglende evne til å håndtere et så lavt antall flyktninger som er strandet ved grensen mellom Polen og Hviterussland, spesielt siden jeg nettopp er tilbake fra Iran som mottar opp mot 5000 afghanere om dagen. Noen få tusen mennesker ved Europas polske grense, hvorav mange har flyktet fra noen av de verste krisene i verden, er en dråpe i havet sammenlignet med antallet mennesker som er fordrevet til land som er mye fattigere andre steder.

– Måten Hviterussland bruker migranter og flyktninger for å oppnå politiske mål er opprørende. Sårbare mennesker er ikke sjakkbrikker som kan brukes i et geopolitisk spill. Men dette fritar på ingen måte Europa fra ansvar for å sørge for at mennesker som dukker opp ved våre grenser får lov til å søke asyl og blir behandlet på en human måte. Altfor mange europeiske land er fiksert på å bygge murer og å føre ansvaret for å beskytte fordrevne over på fattigere land.

– Internasjonal ansvarsdeling kan ikke bare reduseres til økonomisk og humanitær støtte til land som tar imot flyktninger. Det må også inkludere at Europa holder grensene åpne for de som søker beskyttelse hos oss, i henhold til de samme reglene som det forventes at andre land skal følge.

­– Europeiske verdier er truet når folk dør av kulde ved vår yttergrense. Europa var flyktningkonvensjonens vugge da vi selv var på flukt etter andre verdenskrig. EU og Schengen-landene må nå sørge for at Polen og andre land som forvalter vår felles yttergrense overholder internasjonale forpliktelser.

 

For intervjuer eller mer informasjon, kontakt: 

Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: media@nrc.no, +47 90562329.