Karimullah (42) og familien hans ble truffet av en rakett når de flyktet fra Badakshan til Kabul i Afghanistan. Karimullah sliter nå skader som gjør det vanskelig å kjempe for å få tak i den lille hjelpen som deles ut i form av mat og tepper. Nå står familien uten hjelp samtidig som de har mange behov å dekke. Foto: Enayatullah Azad/Flyktninghjelpen

Skuffet over kutt i nødhjelp i møte med rekordhøye behov

Publisert 08. nov. 2021
Flyktninghjelpen oppfordrer Stortinget til å sikre en mer ambisiøs flyktningpolitikk ved å øke støtten til nødhjelp, samt ta imot 5000 kvoteflyktninger.

– Det er skuffende og uforståelig at regjeringen vil kutte i nødhjelpsbudsjettet på et tidspunkt der behovene i verden er rekordhøye, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Eirik Christophersen.

– Vi oppfordrer nå Stortinget til å sikre en mer ambisiøs flyktningpolitikk ved å øke støtten til nødhjelp, samt ta imot 5000 kvoteflyktninger, legger han til.

235 millioner mennesker trenger nødhjelp globalt, men FN og andre hjelpeorganisasjoner har hittil i år mottatt langt under halvparten av pengene som trengs for å møte behovet. Mangel på støtte til nødhjelpsarbeidet betyr kutt i matrasjoner og at mange barn i kriseområder frarøves muligheten til å gå på skole.

Regjeringen har i sitt forslag til budsjett foreslått en ny solidaritetspott for flyktninger og fordrevne, men løftene blir ikke fulgt av nye penger. 

– Ideen om en solidaritetspott til flyktninger og fordrevne er i utgangspunktet bra, men vi hadde forventet at regjeringen ville legge friske penger på bordet. I stedet gjennomfører de nå et kutt i humanitær bistand på 270 millioner i forhold til forslaget til den avgåtte regjeringen, sier Christophersen.

Flyktninghjelpen er også overrasket over at regjeringen ikke foreslår å øke antallet kvoteflyktninger fra dagens 3000.

– I en tid med et historisk lavt antall asylankomster til Norge er det overraskende at regjeringene ikke velger å øke antallet kvoteflyktninger, særlig når de i Hurdalsplattformen skriver at de vil prioritere å ta imot kvoteflyktninger via FN og at antallet skal ses i sammenheng med nivået på asylankomster.

– Norge har kapasitet til å bidra mer, og mange norske kommuner står klare til å ta imot flere flyktninger, sier Christophersen.

Fakta:

  • Støre-regjeringen kutter hele den foreslåtte økningen i humanitær bistand fra Solberg-regjeringen for 2022 på 270 mill. kroner. Justert for inflasjon er det derfor en nedgang i humanitær bistand fra 2021 til 2022.
  • I Hurdalsplattformen står det at Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil prioritere å ta imot kvoteflyktninger via FN og at antallet skal ses i sammenheng med nivået på asylankomster.
  • Hittil i år er antallet asylankomster til Norge 1267, dermed går vi mot det laveste tallet siden 1985.
  • Det foreslås 3000 kvoteflyktninger i Støre-regjeringens budsjett, noe som er det samme som forslaget fra den avgåtte regjeringen og det samme som for 2021.
  • I valgkampen signaliserte Arbeiderpartiet at de ville øke dette tallet til 3500, noe de ikke følger opp.
  • 82 millioner mennesker er på flukt i verden i dag.
  • 235 millioner mennesker har behov for nødhjelp. FN og humanitære partnere har bedt om 37 milliarder dollar for å møte de globale behovene i 2021. Hittil er bare rundt 40 prosent finansiert.