Ahmed Al-Yousofi, en tolv år gammel gutt som er på vei til skole i Taiz nær frontlinjen. Foto: Khaled Al-Banna/Flyktninghjelpen

En slutt på uavhengig overvåking av konflikten i Jemen setter millioner av liv i stor fare

Publisert 08. okt 2021
Den nylige avstemningen i FNs menneskerettighetsråd der et flertall avviste fornyelsen av mandatet til Group of Eminent Experts on Yemen, den eneste internasjonale uavhengige og upartiske mekanismen for å overvåke brudd fra alle parter i konflikten, setter millioner av allerede sårbare liv i mer fare.

Det skriver Flyktninghjelpen og ni andre organisasjoner i en felles uttalelse.

Dette er første gang menneskerettighetsrådet har avvist et utkast til resolusjon siden det ble opprettet i 2006.

At mandatet nå ikke fornyes, mens brudd på folkeretten fortsetter i landet, gir inntrykk av at de som krenker det jemenittiske folks rettigheter, kan handle ustraffet uten at noen kan stille dem til ansvar. Det har også blokkert den eneste veien til internasjonal rettferdighet for ofre i konflikten.

Ekspertgruppen var avgjørende for å vise folket i Jemen at verden holder øye med og vil arbeide for å støtte ofrene i konflikten.

Å stoppe ekspertgruppen vil ikke få bruddene til å forsvinne og det vil heller ikke løse den humanitære krisen i landet, men det vil være å snu ryggen til folket i Jemen i en tid der de er avhengige av hjelp. Nå mer enn noensinne, er det avgjørende å sikre at alle parter i konflikten respekterer internasjonale menneskerettigheter og internasjonal humanitær rett. Det inkluderer beskyttelse av sivile og sivil infrastruktur inkludert hus, sykehus, skoler, vannforsyningsnettverk og jordbruksarealer. Ekspertgruppen har her spilte en viktig overvåkningsrolle.

Lidelsene for sårbare mennesker i Jemen, som har gjennomgått mange år med konflikt, traumer og flukt, kan bare ende ved at alle parter stanser fiendtlighetene og gjennom en inkluderende fredsprosess som gir et rettferdig og fredelig resultat for alle mennesker i Jemen.

 

Organisasjoner som stiller seg bak uttalelsen:

Action Contre La Faim, Dansk Flyktninghjelp, Handicap International- Humanity & Inclusion, International Rescue Committee, Mercy Corps, Flyktninghjelpen, Oxfam, Polish Humanitarian Action, Première Urgence Internationale og Redd Barna.