Afghanistan på randen av økonomisk kollaps

Publisert 27. sep 2021|Endret 26. sep 2021
Uttalelse fra Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland som er i Afghanistan for møter med fordrevne familier, myndighetene i landet og Flyktninghjelpens ansatte i Kabul.

– Afghanistans økonomi er på vei ut av kontroll. Det formelle banksystemet kan kollapse når som helst på grunn av mangel på penger. Jeg har snakket med familier som forteller meg at de overlever på te og små biter av gammelt brød.

– Hvis økonomien kollapser vil selv de mest grunnleggende tjenestene stoppe å fungere og de humanitære behovene vil bli enda større. Å håndtere likviditetskrisen er kritisk også for at hjelpeorganisasjoner skal kunne skalere opp og dekke presserende nødhjelpsbehov.

– Vi er i et kappløp mot klokka for å redde liv før den harde vinteren kommer og temperaturene kan falle til minus 20 grader celsius. Hundretusener av fordrevne mennesker har akutt behov for husly, varme klær og mat de kommende ukene. Allerede vet ikke én av tre afghanere hvor deres neste måltid skal komme fra.

– Våre egne ansatte forteller meg at de sliter med å få tilgang til sparepengene sine fra bankene og med å ta ut penger til mat. Vi har ikke vært i stand til å betale de ansatte full lønn fordi det har vært umulig å få penger inn i landet på en sikker måte. Se for deg situasjonen når dette gjelder for alle arbeidsgivere over hele landet.

– FNs medlemsland må raskt komme frem til en multilateral avtale for å stabilisere økonomien, finansiere nødvendige offentlige tjenester og løse likviditetskrisen. Dette betyr å utforske nye og eksisterende mekanismer, enten ved å kanalisere internasjonal finansiering gjennom et FN-fond eller gjennom humanitære organisasjoner som et midlertidig tiltak. Ellers vil løftene om å fortsette å støtte det afghanske folket kun være tomme løfter.

– Giverland må fokusere på å tilby raske og effektive løsninger for å levere akutt hjelp til barn, kvinner og menn som rett og slett ikke kan vente lenger. Landet er på vei mot økonomisk kollaps. Vi må støtte det afghanske folket uansett hva som skjer.

 

Fakta og tall:

• Over 18 millioner mennesker er avhengige av humanitær hjelp for å overleve.

• Omtrent 664.000 mennesker er drevet på flukt siden januar, noe som bringer det totale antallet internt fordrevne til mer enn 3,5 millioner mennesker.

• 1 av 3 afghanere er akutt sultne, ifølge World Food Program. Over 93 prosent av husholdningene spiste ikke tilstrekkelig med mat den siste uken, ifølge de siste telefonundersøkelsene fra WFP.

• Kampene over hele landet har kostet over 40.000 menneskers livet siden 2009.

• FN har i en ekstra appell om nødhjelp til Afghanistan bedt om 606 millioner amerikanske dollar for å hjelpe mennesker i nød, men bare 20 prosent er så langt finansiert.

 

Til redaksjonen:

• Jan Egeland ankom Kabul 26. september og reiser 28. september. Mens han er der vil han møte fordrevne familier og han vil møte myndighetene for å diskutere de humanitære behovene og tilgang til mennesker i nød.

• Video av Jan Egeland fra Kabul er tilgjengelig gratis å bruke her.

• Bilder, historier og sitater fra fordrevne familier kan lastes ned gratis her.

 

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt:

Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: media@nrc.no, +47 905 62 329.