Afghanistan: Dødelig angrep på ungdomsskole i Kabul

Publisert 19. apr 2022
Presseuttalelse fra Flyktninghjelpens landdirektør i Afghanistan, Neil Turner:

– Flyktninghjelpen fordømmer på det sterkeste dagens forferdelige angrep på Abdul Rahim Shahid ungdomsskole for gutter vest i Kabul.

– Afghanistan er et av verdens mest dødelige og vanskeligste land for barn og ungdom når det gjelder tilgang til utdanning. Usikkerhet, fattigdom og det nye forbudet for jenter å returnere til ungdomskolen har ført til at tusenvis av afghanske eleverer har mistet sin grunnleggende rett til utdanning de siste tiårene.

– Vi ber om uhindret tilgang til skole og utdanning for alle elever og studenter i Afghanistan, både jenter og gutter. Barn og unge må få trygge læringssteder og bli beskyttet fra dødelige angrep og trusler i søken etter en bedre og sikrere framtid.

Til redaksjonene:

Fakta:

  • UNICEF anslår at over 4 millioner barn i Afghanistan står uten tilgang til utdanning. Av disse er 60 prosent jenter.
  • De siste åtte månedene har de fleste ungdomsskoler for jenter i landet vært stengt. Les vår tidligere uttalelse om dette her.   
  • Om lag åtte millioner barn er avhengig av humanitær støtte til utdanning i år – dette er tre ganger så mange sammenlignet med begynnelsen av 2021.
  • Det er få kvalifiserte kvinnelige lærere i avstedsliggende områder i Afghanistan. Dette er hovedsakelig på grunn av jenters manglende tilgang på utdanning som skaper en ond sirkel.
  • FNs nødhjelpsappell ber i år om 162 millioner dollar for å dekke de akutte behovene til barn og unge i landet.
  • Flyktninghjelpen støttet 56 500 elever og lærere (49 prosent jenter og kvinner) i fjor.

 For mer informasjon eller intervju, vennligst kontakt: