Én million mennesker fordrevet av tørke i Somalia

Publisert 11. aug. 2022
En historisk tørke har ført til at én million mennesker nå er fordrevet fra sine hjem i Somalia.

Over 755.000 mennesker har blitt drevet på flukt fra tørken så langt i år, mens det totale tallet siden tørken startet i januar 2021 denne uken nådde 1 million mennesker, ifølge tall fra Flyktninghjelpen og FNs høykommissær for flyktninger.  

− Milepælen på en million må sette i gang alarmklokkene for Somalia. Sult herjer over hele landet og vi ser stadig flere familier som er tvunget til å flykte fra alt de eier fordi det er tomt for både vann og mat i deres landsbyer. Vi trenger økt pengestøtte til hjelpearbeidet før det er for sent, sier Mohamed Abdi, Flyktninghjelpens landdirektør i Somalia.

Landet går gjennom en to år lang tørke, og situasjonen har ikke vært verre på 40 år. Det er forventet at den femte regnsesongen også kommer til å svikte og føre til ytterligere fordrivelser samtidig som Somalia er på randen av hungersnød. 

Åttebarnsfaren Hussein måtte legge på flukt til en leir for fordrevne etter at tørken ødela alt han eide av avlinger og buskap. – De etterlatte i landsbyen har null sjanse for å overleve. Det er bare et spørsmål om tid før de dør. Selv her kan vi dø fordi vi mangler alt, sa han.  

Tallet på mennesker som opplever krisenivåer av sult er forventet å øke fra 5 millioner til over 7 millioner de neste månedene. Situasjonen er videre forverret av klimaforandringer og økte matvarepriser grunnet krigen i Ukraina.

− Krisen i Somalia var allerede en av de mest underfinansierte før dagens krise.  Mens behovet for humanitær hjelp øker så prøver vi å gjøre vårt beste for å nå mennesker i nød sammen med våre samarbeidspartnere. Det internasjonale verdenssamfunnet må øke støtten så vi kan redde liv, sier Magatte Guisse, FNs høykommissær for flyktningers representant i Somalia.

I juni kunngjorde UNHCR at de trenger 9,5 millioner dollar til Somalia, som en del av sin regionale appell for Afrikas Horn, for å kunne hjelpe samfunn som er berørt av den katastrofale tørken.

Til redaksjonene:

  • Flyktninghjelpen og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har tilgjengelige talspersoner i Somalia og i regionen.
  • The Protection and Return Monitoring Network er et samarbeidsprosjekt mellom Flyktninghjelpen og UNHCR som rapporter på fordrivelser og beskyttelsesbehov i Somalia. Nyeste informasjon og tall kan leses her.

For mer informasjon eller intervju, vennligst kontakt:

  • UNHCR:

Faith Kasina, regional kommunikasjonskoordinator kasina@unhcr.org, +254 113 427 094

Olga Sarrado Mur, kommunikasjonsansvarlig, sarrado@unhcr.org +41 79 740 23 07

  • Flyktninghjelpen:

Karl Schembri, regional medierådgiver: karl.schembri@nrc.no, +254 741 664562

Flyktninghjelpens medieteam: media@nrc.no, 905 62 329