PÅ FLUKT: En kvinne med to barn og bæreposer har nettopp krysset den slovakisk-ukrainske grensen i Ubla, øst i Slovakia, nær den ukrainske byen Welykyj Beresnyj. Foto: Peter Lazar / AFP / NTB

Ukraina: Forbereder oss på store flyktningstrømmer

Roald Høvring|Publisert 25. feb 2022
– Tusenvis av desperate mennesker drives nå på flukt. Våre kollegaer i Øst-Ukraina har sett at mange flykter vestover. Vi forventer at de aller fleste kommer til å drives på flukt innad i Ukraina, men vi regner også med at hundretusener av mennesker kommer til å søke beskyttelse i nabolandene, dersom konflikten fortsetter å eskalere.

Det sier Tiril Skarstein, som leder Flyktninghjelpens presseteam. Hun var nylig på besøk i de østlige områdene av Ukraina.  

Allerede før den militære offensiven hadde konflikten resultert i over 3.000 drepte sivile, og over 7.000 var blitt skadd siden 2014. Over 50.000 hus var også blitt helt eller delvis ødelagt.

Vipps til 2142

Drives på flukt

– Allerede før Russlands militære offensiv var nesten en million mennesker fordrevet innad i Ukraina etter åtte år med konflikt – og mange drives nå på flukt for andre gang, forteller hun.

Skarstein understreker at dersom konflikten fortsetter kan det føre til en stor humanitær krise.

Tiril Skarstein, sjef for Flyktninghjelpens presseteam. Foto: Flyktninghjelpen

 

– Dersom konflikten får fortsette, forventer vi en stor humanitære krise innad i Ukraina. Millioner av mennesker vil rammes og mange vil drives på flukt innad i landet og ha behov for nødhjelp.

– Men vi skal huske på at dette er en konflikt som utspiller seg i Europa og i et område med relativt resurssterke naboland. Selv om flere millioner mennesker skulle bli drevet på flukt, så burde nabolandene, med støtte fra resten av EU og Europa, kunne håndtere flyktningene på en god måte.

Vil hjelpe de mest sårbare

Flyktninghjelpen har vært til stede i Ukraina siden 2014, og hjulpet over 700.000 mennesker med mat, husly, vann, sanitære tjenester og rettshjelp.

Les mer om vårt arbeid i Ukraina her.

– Våre kollegaer på bakken planlegger nå hvordan vi kan trappe opp hjelpearbeidet og møte de økte humanitære behovene. Det vil være behov for mat, vann og husly. Foreløpige rapporter viser at markedene i Ukraina fremdeles fungerer, og vi vil derfor fokusere på å nå ut med pengestøtte til de mest sårbare familiene, slik at de selv kan sikre seg det som er aller mest nødvendig i møte med den nåværende krisen.