Slik så det ut etter brannen som herjet en av flyktningleirene i Cox's Bazar i Bangladesh søndag. Foto: Imrul Islam / Flyktninghjelpen.

Rohingya-flyktningleirer i Bangladesh rammet av to branner på ti dager

Publisert 10. jan. 2022
En kraftig brann brøt ut like før klokken 17 lokal tid søndag, og feide gjennom en flyktningleir i Cox’s Bazar i Bangladesh. Brannen ble begrenset til området Camp 16, men skadene er omfattende. Over 3.600 rohingya-flyktninger har mistet hjemmene sine, og nesten 600 boliger er brent ned til grunnen, ifølge lokale myndigheter.

– Dette er den andre brannen i leirene i 2022, og vi er bare i den andre uken av januar. Frykten vår er at fremtidige branner vil forårsake enda større ødeleggelser og ta liv. Vi må sørge for trygge og verdig boforhold for flyktninger og bruke ikke-brennbare byggematerialer. De farlige piggtrådgjerdene som deler leirene, gjør det vanskeligere for mennesker å rømme fra flammene, og bør derfor fjernes, sier Roberto Vila-Sexto, Flyktninghjelpens landsdirektør i Bangladesh.

Årsaken til gårsdagens brann er foreløpig ukjent. Men i leirene i Bangladesh er det kun tillatt å bygge boliger av bambus og presenning, som er svært brannfarlig. Flyktninger fortalte Flyktninghjelpens ansatte at de måtte kutte seg gjennom piggtrådgjerdet for å unnslippe brannen. I overfylte leirer som er inngjerdet av piggtråd, er risikoen for nye katastrofer alltid stor.

Asma er flyktning og alenemor for tre barn. Hun og barna unnslapp så vidt, og måtte sove under åpen himmel i natt. – Alt er borte. Vi slapp så vidt unna, men har bare fått med oss det vi sto og gikk i, sa hun.

Flyktninghjelpen jobber nå sammen med lokale partnere for å kartlegge behovene etter brannen.

Til redaksjonene:

  • Bilder av leirene og brannen er tilgjengelig for gratis nedlastning her.

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt:

  • Imrul Islam, Advocacy-rådgiver i Bangladesh, Imrul.islam@nrc.no, +17164105891
  • Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: media@nrc.no, +47 905 62329