Charqala-e Waziraabad IDP camp in Kabul, Afghanistan. A man and two young girls are standing in the middle of a muddy and snow covered camp.
Afghanske fordrevne kjemper mot vinterkulda i Kabul. Foto: Christian Jepsen, Flyktninghjelpen

FN lanserer to nødhjelpsappeller for Afghanistan

Publisert 11. jan 2022|Endret 10. jan 2022
Presseuttalelse fra Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland, i forbindelse med lanseringen av FNs nødhjelpsappeller for Afghanistan.

– Dagens nødhjelpsappeller fra FN kommer i et eksistensielt øyeblikk for millioner av afghanere. Mens snøen faller tungt over Kabul, er vi vitne til at et økende antall mennesker rammes av nød. Mange fordrevne familier søker ly fra vinterkulda i provisoriske husly og nærmest uten noe å spise. Mens våre 1400 kollegaer på bakken jobber døgnet rundt for å dele ut nødhjelp som kan beskytte afghanere fra den verste kulda, er behovene stadig mer komplekse og nødhjelpsarbeidet stadig mer utfordrende på grunn av den økonomiske kollapsen som rammer hele landet.

– Dagarbeidere og fordrevne mennesker forteller oss at de tidligere kunne sikre seg noen dollar om dagen ved å bære materialer eller jobbe på jordet, men at de nå som regel må vende hjem uten penger eller mat til sine sultende familier. Uten umiddelbar innsats for å bøte på den kritiske matmangelen og internasjonal støtte til skoler og sykehus, vil de humanitære behovene øke ytterligere. 

– Nødhjelpen utgjør en livline for Afghanistan og er et delt ansvar for oss alle. Men denne appellen er meningsløs dersom ikke det internasjonale samfunnet og Taliban raskt jobber for å sikre at kontanter er tilgjengelig i landet. Afghanistans institusjoner og banksystem er paralysert på et tidspunkt hvor det er desperat behov for å restarte økonomien, hjelpe familier til å kunne klare seg selv og holde nødhjelpsoperasjonene gående.

 

Fakta:

 • FN ber om 5 milliarder dollar i 2022 for å møte de humanitære behovene i Afghanistan og i fem naboland som huser et høyt antall fordrevne afghanere. Dette inkluderer:
  • Nødhjelpsappellen for Afghanistan for 2022, der det bes om 4,44 milliarder dollar for å hjelpe 22 millioner mennesker i nød over hele landet. Dette er den største appellen for et land noen gang.
  • Planen for støtte til flyktninger i regionen for 2022, der det bes om 623 millioner dollar for å hjelpe rundt 6 millioner mennesker, inkludert både flyktninger og vertssamfunn i Pakistan, Iran, Tajikistan, Uzbekistan og Turkmenistan.
 • Mer enn 24 millioner mennesker, mer enn halve Afghanistans befolkning, trenger nødhjelp. Dette er en øning på 30 prosent fra i fjor.
 • Nesten 23 millioner afghanere er rammet av akutt sult, inkludert 9 millioner mennesker som bare er et skritt unna hungersnød. Det er det høyeste antallet i verden.
 • Rundt 700.000 mennesker er fordrevet på grunn av vold i 2021.
 • 97 prosent av befolkningen kan rammes av fattigdom innen midten av 2022 som et resultat av en rekke sjokk, samt den økonomiske krisen, ifølge UNDP.
 • Flyktninghjelpen har vært til stede i Afghanistan siden 2003. Vi har 1400 ansatte fordelt på 14 provinser. I fjor hjalp vi 760.000 mennesker.

Til redaksjonen:

 • Fersk video fra Afghanistan er tilgjengelig her.
 • Vi har også video tilgjengelig fra generalsekretær Jan Egelands besøk til landet høsten 2021.
 • Bilder som viser de humanitære behovene, er tilgjengelig her.

For intervju eller mer informasjon, kontakt:

 • Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: media@nrc.no, +47 905 62 329.
 • I Afghanistan: Christian Jepsen, WhatsApp +254 706 248 391, christian.jepsen@nrc.no