Les billedteksten Foto: Jacques BOUDA / Flyktninghjelpen

Burkina Faso: Over en kvart million mennesker rammet av angrep på vannfasiliteter i tørkesesongen

Publisert 03. mai 2022|Endret 02. mai 2022
Så langt i år har 32 vannfasiliteter blitt angrepet av væpnede menn i Burkina Faso. Angrepene har etterlatt nesten 300 000 mennesker uten tilgang til tilstrekkelig vann. Midt i tørkesesongen fortsetter angrepene på vannstasjoner og vannbiler, samt forgiftning av vannkanaler og sabotering av generatorer, advarer Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp og 11 andre hjelpeorganisasjoner.

– De gjentatte angrepene på vannfasiliteter og de dramatiske konsekvensene dette har for hundretusener av uskyldige sivile mennesker er uten sidestykke i Burkina Faso og i regionen ellers, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Burkina Faso, Hassane Hamadou. – Blokkering av siviles tilgang til vann er ikke lenger bare en konsekvens av konflikten, men brukes nå som et aktivt våpen i selve krigføringen. Livene til en allerede utslitt og sårbar sivilbefolkning står i fare dersom denne umenneskelige krigen ikke tar slutt, advarer Hamadou.

De fleste angrepene har funnet sted i byen Djibo som huser det største antallet internt fordrevne i landet. Sivilbefolkningen her har tilgang til under tre liter vann per person daglig for å dekke alle sine behov – fra drikkevann til vaskevann og vann til matlaging. Før angrepene hadde disse menneskene nesten dobbelt så mye og selv da lå nivået lavt sammenlignet med de 15 literne som er anbefalt daglig per person i nødsituasjoner.  

– Jeg gikk gjennom helvete for å få familien min hit til trygghet, men da vi endelig kom fram til Djibo måtte vi innse at helvetet ikke var over, sier Fatoumata, som har flyktet til byen.

– Vi har ikke hatt nok å spise eller drikke siden vi kom hit, sier Dicko. – Ofte må vi dra uten noe vann i bøttene våre etter å ha ventet en hel dag ved vannpunktene. Vi må betale for og drikke skittent vann. Vi kan ikke engang drømme om å ha nok vann til å vaske klær eller oss selv, sier Dicko.

Det er kø for å komme fram til vannpunktene. I tillegg er disse områdene utrygge for sivile som kan bli utsatt for ytterligere vold. 11. mars døde en kvinne i Djibo etter at væpnende menn begynte å skyte mot en folkegruppe som var samlet for å hente vann.

Angrepene på vannfasiliteter har den siste tiden også spredt seg til andre regioner i Burkina Faso. 15. april ble en bil som fraktet vann i regionen Centre-North satt fyr på. De væpnede mennene som stod bak angrepet, gjorde det tydelig at de ikke ønsket å se flere lignende biler på den samme strekningen igjen. Som følge av dette angrepet er all vanntransport som skal sørge for sårt tiltrengt vann til sivilbefolkningen i dette områder satt på vent.

 

De undertegnede organisasjonene er:

Flyktninghjelpen

Kirkens Nødhjelp

Association pour la Gestion de l’Environnement et le Developpement (AGED)

Association pour la Paix et la Solidarité (APS)

Action pour la Promotion des Initiatives Locales (APIL)

Experts-Solidaires

Groupe de Réflexion et d’Action pour le Développement en Afrique (GRAD-A)

Group for Research and Technology Exchanges (GRET)

Handicap International — Humanité & Inclusion

La Salle – Association Frères des Ecoles Chrétiennes (AFEC)

Self Help Africa

Sauvons l’Environnement, l’Eau Potable et l’Assainissement pour Tous (SEEPAT)

Solidarités International

Til redaksjonene:

Fakta:

  • 290 000 mennesker er rammet av direkte angrep mot vannfasiliteter, mens over 520 000 er påvirket som konsekvens av andre angrep slik som angrep på elektrisitetsanlegg for vannforsyninger, ifølge WASH Cluster.
  • 235 000 av de 290 000 menneskene bor i byen Djibo. Innbyggerne i byen pleide å ha 6 liter vann til bruk daglig. Siden angrepene startet er det estimert at de nå har tilgang til mindre enn 3 liter vann.
  • Minimum for å dekke det hverdagslige vannbehovet i nødsituasjoner er satt til 15 liter per dag per person, i følge WHO.
  • I Djibo bor det 283 000 internt fordrevne personer, inkludert 178 000 barn. Dette er det området som huser det høyeste antallet fordrevne i Burkina Faso, i følge CONASUR.
  • Totalt er det 1 850 000 internt fordrevne i Burkina Faso. Dette tilsvarer 10 prosent av landets befolking, i følge CONASUR.

For intervju eller mer informasjon, vennligst kontakt:

  • Flyktninghjelpens globale medietelefon: media@nrc.no, +47 905 62329
  • Tom Peyre-Costa, regional medierådgiver, peyrecosta@nrc.no, Whatsapp: +33 658 518391
  • Marine Olivesi, mediekontakt i Burkina Faso: olivesi@nrc.no, Whatsapp: +33 650 300 154

Multimedia:

  • Video og B-roll kan lastes ned til fri bruk her.
  • Bilder og historier kan lastes ned til fri bruk her.