Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen sammen med generalsekretær Martha Skretteberg i Caritas og programleder Nadia Hasnaoui under mandagens støttekonserten i Nasjonalteateret i Oslo. Foto: Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen

Takker giverne

Roald Høvring|Publisert 11. mar. 2022
– Krigen i Ukraina har skapt en flyktningkrise vi ikke har sett maken til i Europa siden andre verdenskrig. Samtidig har krisen utløst et enormt engasjement og giverglede hos det norske folk, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Han forteller at responsen fra både enkeltmennesker og næringsliv har vært enorm: – Jeg kan ikke huske at vi har sett et slikt engasjement og en slik giverglede siden tsunamien rammet i 2004, sier Egeland, og fortsetter:

En ekstraordinær krise krever også en ekstraordinær innsats, og støtten fra givere blir derfor helt avgjørende for oss som skal gi livreddende hjelp til de mange som nå er på flukt. Jeg vil derfor takke både bedrifter, fagforeninger, kommuner og ikke minst alle enkeltmennesker som har engasjert seg og vist giverglede.

Slik kan du hjelpe ukrainere på flukt.

Jarle Bernhoft var blant artistene som opptrådde i NRK direktesendte program «Sammen for å hjelpe» fra Nationaltheatret. Foto: Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen

  

Mandag sendte NRK en støttekonsert fra Nasjonalteateret for de som er rammet av krigen i Ukraina. Støttekonserten ga 83 millioner kroner i inntekter, som skal gå til Flyktninghjelpen og fem andre humanitære organisasjoners arbeid.

– Det gjør godt å se at så mange engasjerer seg. Jeg vil først og fremt takke alle de som har gitt bidrag, men også en stor takk til NRK, Nasjonalteateret og artistene som stilte opp.

Hver krone teller

Konflikten i Ukraina er ikke av ny dato, og Flyktninghjelpen har de siste åtte årene hjulpet over 700.000 mennesker i den østlige delen av landet. 

– Jeg var selv i Ukraina i februar i år og møtte fortvilte mennesker som hadde fått sine hus og liv lagt i grus på grunn av konflikten. Men jeg så også hvor lite som skal til for å gjøre en forskjell. Hver krone teller.

Zinaida (71) var en av flere Jan Egeland møtte i de konfliktrammede områdene øst i Ukraina i februar. Hun tok seg av sin kreftsyke mann og ville ikke være i stand til å flykte om konflikten forverret seg, fortalte hun. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen.

Øker hjelpeinnsatsen

– Nå øker vi hjelpeinnsatsen, og de kommende seks månedene planlegger vi å hjelpe 800.000 mennesker i Ukraina og nabolandene Polen, Romania og Moldova. Da vil vi trenge alle de midlene vi får til rådighet.

Et beredskapsteam er på vei for å støtte våre om lag 70 ansatte inne i Ukraina.

– Tusenvis av mennesker har behov for hjelp til å dekke grunnleggende behov som vann, mat og husly. Mange har også behov for informasjon, råd og juridisk hjelp.

Flyktninghjelpen har også sendt nødhjelpsteam til Polen, Moldova og Romania.

 – Det er nå viktig at vi også hjelper flyktninger i nabolandene. Dette vil vi gjøre i samarbeid med en rekke lokale partnere.

Må ikke glemme andre i nød

Egeland minner om at selv om krisen i Ukraina dominerer nyhetsbildet, må vi ikke glemme at det eksisterer andre kriser andre steder i verden.  – Mennesker på flukt fra krig og nød i Afghanistan, Somalia og Jemen vil fortsatt ha behov for vår innsats, og det må vi ikke glemme, poengterer han.