Donetsk-regionen øst i Ukraina, 2. mars 2022. Foto: Reuters/Alexander Ermochenko

Ukraina: Flyktninghjelpen lanserer nødhjelpsplan for å hjelpe 800.000 ukrainere i nød

Publisert 08. mar 2022
Flyktninghjelpen lanserte i dag sin nødhjelpsplan for arbeidet i Ukraina og nabolandene de neste seks månedene og har som mål å nå ut med hjelp til 800.000 personer.

– Hvert sekund driver krigen ett menneske på flukt fra Ukraina og et ukjent antall mennesker er fordrevet innad i landet. Dette er den raskest voksende fluktkrisen jeg har vært vitne til i mine 35 år som hjelpearbeider, og det haster å få hjelpen frem til de verst rammede områdene. Vi har jobbet inne i Ukraina siden 2014 og har ekspertisen til å trappe opp arbeidet i en ekstremt kompleks situasjon, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

I nødhjelpsplanen ber Flyktninghjelpen om 738 millioner kroner (82 millioner dollar) for å hjelpe 800.000 mennesker inne i Ukraina og i nabolandene Polen, Romania og Moldova.

– Vi ber giverland om å grave dypt i lommene og finne nye penger for å hjelpe dem som nå er rammet av krisen i Ukraina, og ikke ta resurser fra andre kriser. De menneskelige lidelsene øker flere steder, fra Afghanistan til Sahel, og Ukraina er det siste landet på en lang liste over kriser med rekordstore humanitære behov, sier Egeland.

Flyktninghjelpen har allerede gjenopptatt arbeidet inne i Ukraina i liten skala og vil raskt trappe opp nødhjelpsarbeidet så snart situasjonen tillater det. I tillegg til å gjenoppta arbeidet for konfliktrammede lokalsamfunn i øst, vil Flyktninghjelpen også jobbe for å møte behovene til internt fordrevne i andre deler av landet.

Et nødhjelpsteam er på vei for å støtte Flyktninghjelpens ansatte på bakken, inkludert arbeidet med å distribuere nødhjelp i form av kontanter der markedene fungerer, samt nødhjelpsartikler der det er nødvendig. I tillegg skal Flyktninghjelpen jobbe for å sikre folk husly, vann og sanitærtjenester, samt bidra med informasjon og rettshjelp.  

Flyktninghjelpen har også sendt nødhjelpsteam til Polen, Moldova og Romania og vil støtte det økende antallet flyktninger i nabolandene i samarbeid med flere lokale partnere. 

 

For mer informasjon eller intervju, kontakt:

  • Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: media@nrc.no, +47 905 62 329
  • I Polen: Becky Bakr Abdulla, Spesialrådgiver media og kommunikasjon, +47 41613766, becky.bakr.abdulla@nrc.no

Til redaksjonen:

  • Bilder av ukrainske flyktninger i Polen er tilgjengelig her.
  • Video fra generalsekretær Jan Egelands besøk i Ukraina i begynnelsen av februar er tilgjengelig for nedlastning for gratis bruk her. Bilder fra besøket er tilgjengelige her.