A man in a reflective vest and a woman in a beige vest is standing next to each other. In front of them are two big soup terrines. They are standing in a large tent.
Sorin og Liliia hjelper ukrainere som har flyktet over grensen til det nordlige Romania. Liliia flyktet fra hjemmet sitt i Ukraina for bare to uker siden. Nå jobber hun for Flyktninghjelpen, og hjelper oss med å skalere opp arbeidet vårt på grensen. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Ukraina-krisen: Flyktninghjelpen trapper opp arbeidet sammen med lokale partnere

Publisert 18. mar 2022
Flyktninghjelpen skalerer nå opp arbeidet inne i Ukraina og i nabolandene for å hjelpe mennesker som er tvunget på flukt. I løpet av de siste tre ukene har organisasjonen sendt nødhjelpsteam til Ukraina, Polen, Moldova og Romania.

Sammen med lokale partnere bidrar Flyktninghjelpen nå med velkomstsentre og varme måltider til hundrevis av mennesker i Lviv, vest i Ukraina. I Warszawa i Polen skal det bygges et transittsenter på sentralbanestasjonen som organisasjonen vil drive sammen med samarbeidspartnere.

Flyktninghjelpens team gir også informasjon og juridisk bistand for å hjelpe ukrainske og ikke-ukrainske fordrevne med å få beskyttelse og tilgang til viktige tjenester flere steder i Ukraina, inkludert de østlige og vestlige regionene.

– Situasjonen for millioner av mennesker i Ukraina blir mer desperat for hver dag som går. Vi bidrar derfor med mat, vann, sanitæranlegg, krisesentre og juridisk støtte. Men mest av alt trenger de sårbare familiene beskyttelse mot den hensynsløse bombingen og skuddvekslingene rundt dem, sier Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær.

De kommende ukene vil Flyktninghjelpen dele ut nødhjelp i form av kontanter direkte til tusenvis av fordrevne mødre og fedre i Ukraina, slik at de kan dekke de grunnleggende behovene til seg selv og familiene sine.

Flyktninghjelpen jobber også med mange nasjonale partnere i nabolandene, for å sikre at ukrainske flyktninger har et trygt sted å sove og at barn kan gå på skolen.

I tillegg har organisasjonen startet nødhjelpsoperasjoner til Ukraina fra nabolandene og har så langt levert mat og annen nødhjelp langs fluktrutene.

– Våre modige kolleger jobber dag og natt under ekstreme forhold for å møte de økende behovene til utslitte barn, kvinner og menn. Vi har brukt eller allokert alle pengene som er mottatt fra private givere og fra den norske regjeringen, 150 millioner norske kroner, til å hjelpe fordrevne og konfliktrammede ukrainere. Uten mer og raskere finansiering fra flere giverland, vil vi gå tomme for ressurser til å fortsette nødhjelpsarbeidet innen april, sier Egeland.

Flyktninghjelpens nødhjelpsplan tar sikte på å hjelpe 800.000 mennesker i Ukraina og nabolandene i løpet av de neste seks månedene, med en total kostnad på rundt 700 millioner kroner.