Umiddelbar våpenhvile er nødvendig for å hjelpe sivile i Ukraina

Publisert 03. mar 2022
Presseuttalelse fra Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen

– Vi ber om en umiddelbar våpenhvile som kan få slutt på kamphandlingene og åpne for livreddende nødhjelp. Denne våpenhvilen må føre til en slutt på de harde kampene i og rundt tettbefolkede områder over hele Ukraina som lammer det humanitære arbeidet til hjelpeorganisasjoner på bakken. Vi kan ikke hjelpe sårbare samfunn som er rammet av brutal krig når hjelpearbeiderne våre befinner seg i tilfluktsrom og flykter fra angrep.

–Vi kan ikke redde liv under et regn av bomber og granater.

–Eldre, funksjonshemmede og barnefamilier sitter fast i byer som er under luftangrep og beskytning uten en trygg vei ut og uten transportmidler. Med tomme butikker, et overveldet helsevesen, mangel på elektrisitet og rent vann, må lokale og internasjonale hjelpeorganisasjoner på bakken snarest gjenoppta arbeidet sitt.

–Det er et økende antall sivile ofre over hele Ukraina, og en uforholdsmessig stor andel av disse er rapportert fra Øst-Ukraina, som jeg besøkte tidlig i februar. Disse områdene har flere eldre, funksjonshemmede og isolerte samfunn enn andre steder. Mange barnefamilier og eldre pensjonister har ingen vei ut av det infernoet de nå lever i.

–Våre modige hjelpearbeidere på bakken forteller oss om kontinuerlige, forferdelige angrep og kamper siden starten av invasjonen. Det er nå stadig vanskeligere for familiene deres å finne mat og andre livsnødvendigheter fordi tomme butikker ikke blir forsynt med nye varer. Folk har mistet tilgangen til strøm, vann og helsetjenester og må tilbringe dager og netter i bunkere. Lokalsamfunn prøver å organisere seg og støtte de mest sårbare, men er ofte ute av stand til det på grunn av mangel på drivstoff.

–Galskapen må stoppe. Mennene som startet denne krigen sitter på trygge og komfortable kontorer. De kan avslutte det i dag og gjenoppta meningsfulle politiske samtaler. Det er forsvarsløse sivile som betaler den høyeste prisen for deres meningsløse krig.

 

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt:

  • Flyktninghjelpens medietelefon: media@nrc.no, +47 905 62 329.
  • Video av generalsekretær Jan Egelands besøk i Ukraina i begynnelsen av februar, og video som viser humanitære behov, er tilgjengelig for nedlasting for gratis bruk her.
  • Bilder som viser humanitære behov er tilgjengelige for nedlasting for gratis bruk her.