Sudan: Økt vold i Geneina til tross for ny avtale

Publisert 15. mai 2023
For andre gang på tre uker ble byen Geneina i Darfur rammet av meningsløse kamper denne helgen, bare timer etter kunngjøringen av Jeddah-deklarasjonen for beskyttelse av sivile. Minst 280 mennesker skal være drept og mange såret, ifølge Sudans legeforening.

– De to stridende partene hadde knapt signert Jeddah-avtalen torsdag kveld før kaos brøt ut i Geneina. En av våre ansatte ble skadet, og hver dag bringer nyheter om mennesker som begraver sine kjære som er blitt ofre for de meningsløse kampene, sier Flyktninghjelpens landsdirektør i Sudan, William Carter.

I dag er det én måned siden kampene brøt ut i Sudan. Tallet på drepte sivile fortsetter å stige til tross for gjentatte kunngjøringer om våpenhviler, samt Jeddah-deklarasjonen som ble undertegnet torsdag forrige uke.

I Geneina oppholder anslagsvis 100 000 internt fordrevne mennesker seg i områder der det pågår aktive kamper. Sivilbefolkningen har gjennomgått tre dager med kontinuerlig beskytning og mange hjem er lagt i aske. Denne siste eskaleringen følger etter omfattende kamper i april da nesten 200 liv gikk tapt. I flere uker har innbyggerne i Geneina vært avskåret fra omverden, ute av stand til å flykte og uten tilgang på viktig helsehjelp. I tillegg har strømbrudd hemmet kommunikasjonen og forverret situasjonen ytterligere.

– Den forferdelige volden i Darfur er totalt umenneskelig, sier Carter.

Over hele Sudan har konflikten drevet nesten 1 million mennesker på flukt siden 15. april, hvorav omtrent 200 000 har søkt tilflukt i nabolandene.

– Vi er fortsatt ikke i stand til å levere nødhjelp i byene Khartoum og Geneina, hvor kampene har fordrevet de fleste av våre kolleger. I tillegg forhindres vi fra å oppskalere nødhjelpsoperasjonen på grunn av stengte banker og stans i utstedelsen av visum til landet, sier Carter.

– Konflikten i Sudan viser ingen tegn til å avta, og det er avgjørende at det internasjonale samfunnet holder de stridende partene ansvarlige for beskyttelsen av sivile.