Torstein Bae, Flyktninghjelpens talsperson, og seniorarkitekt og prosjektleder ved Snøhetta, Ingebjørg Skaare, foran Flyktninghjelpens pepperkakehus designet av Snøhetta. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Snøhetta har designet pepperkakehus for å støtte mennesker på flukt

Publisert 15. nov 2023
Snøhetta har tegnet et eget pepperkakehus for å støtte Flyktninghjelpens arbeid for mennesker på flukt fra sine hjem.

Snøhetta, Oda, Dr. Oetker, Berthas Bakerier, JCDecaux, Bane NOR, Oslo S og Østbanehallen samarbeider med Flyktninghjelpen om årets juleaksjon, der folk inviteres til å bygge et pepperkakehus i Snøhetta-stil og samtidig støtte Flyktninghjelpens arbeid slik at flere mennesker på flukt kan få et hjem. 

Verden er i en forferdelig situasjon akkurat nå. Vi ønsket at pepperkakehuset skulle ha en symbolsk verdi og få oss til å reflektere litt over tilværelsen og tryggheten vi har i våre hjem, sier prosjektleder ved Snøhetta arkitektkontor Ingebjørg Skaare, som også er en del av Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP. 

Akkurat nå er over 100 millioner mennesker på flukt fra krig og konflikt. Flyktninghjelpen er til stede i over 40 land og gir hjelp i noen av de mest akutte krisene, inkludert på Gazastripen, i Ukraina, Sudan, Syria og Afghanistan. Mennesker har fått livet snudd på hodet av krig, vold, terror og undertrykkelse. De har ikke bare mistet sine hjem, men også den trygge basen i tilværelsen. 

– Et hjem er der livet er. Det er tryggheten din. Jeg gråt hele tiden, det brant inni meg. Da jeg sa at vi kanskje ikke fikk reparert huset, at det var for ødelagt, var Ivan fast bestemt: «Vi skal bygge det opp igjen», forteller mor Yulia.      

Hun, sønnen Ivan og familien er fra en landsby utenfor Kharkiv i Ukraina. De har måttet flykte flere ganger på grunn av kraftig bombing og huset deres ble ødelagt i et av angrepene. Familien er blant dem som har fått Flyktninghjelpens støtte til å gjenoppbygge sitt hus.  

– Å sørge for at mennesker på flukt får tak over hodet er noe av det viktigste vi gjør. Et hjem gir beskyttelse, varme og tilhørighet. Det kan gjenopprette verdighet og håp. Vi er takknemlig for den viktige støtten fra næringslivet og håper nå at mange her i Norge har lyst til være med å bygge et litt annerledes og symboltungt pepperkakehus i år, og bidra til vårt arbeid som inkluderer å gi husly til mennesker på flukt, sier Flyktninghjelpens talsperson, Torstein Bae. 

 

Til redaksjonen: 

  • Pepperkakehuset lanseres på Flyktninghjelpens hjemmeside 15. november. Mal til Flyktninghjelpens pepperkakehus med pepperkakedeig leveres av Oda. Pepperkakehuspakke kan bestilles fra Oda eller malen kan kjøpes på Flyktninghjelpens hjemmeside 
  • Midlene som samles inn gjennom juleaksjonen vil støtte Flyktninghjelpens arbeid, inkludert husly for mennesker på flukt fra sine hjem. 
  • I forbindelse med juleaksjonen har Flyktninghjelpen en Instagram-konkurranse der arkitektene i Snøhetta kårer årets pepperkakehus. Folk kan poste et bilde av sitt pepperkakehus på Instagram med #giethjem eller sende bildet på e-post til innsamling@nrc.no. 
  • I pepperkakehuspakken som selges på Oda med alle inntekter til mennesker på flukt, er pepperkakedeigen levert av Berthas Bakerier, og Dr. Oetker bidrar med bakelim, glasur og pynt. For hvert kjøp av pepperkakehus donerer også Oda det samme beløpet til Flyktninghjelpen, frem til 100.000 kroner. Pepperkakehuset er designet av Snøhetta. JCDecaux gir annonseplass til juleaksjonen. Flyktninghjelpens pepperkakehus vil bli utstilt i pepperkakebyen i Bergen og på Oslo S. 
  • Bilder av Flyktninghjelpens pepperkakehus og familien i Ukraina og video av familien som baker pepperkakehus og ødeleggelser i Ukraina kan lastes ned her.

 

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt:  

  • Flyktninghjelpens globale mediateam i Oslo: media@nrc.no / +47 905 62 329.