Flyktninghjelpen etterlyser ny sør-pakke

Publisert 06. okt 2023
Uttalelse fra Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland, på forslag til statsbudsjett for 2024

— Det er svært beklagelig at de galopperende humanitære behovene i verden ikke reflekteres i bistandsbudsjettet. Posten for nødhjelp og flyktninger står bom stille fra det budsjettet som ble vedtatt for ett år siden, samtidig som antallet mennesker som trenger hjelp øker kraftig. På grunn av høy inflasjon, er dette et reelt kutt i Norges nødhjelp til de mest sårbare. 

— I år sikret regjeringen med hjelp fra Stortinget økt støtte ikke bare til Ukraina, men også til de mest sårbare menneskene som er rammet av ringvirkningene av Ukrainakrisen og alvorlig matvarekrise, gjennom en såkalt sørpakke. Nå ber og håper vi på at Stortinget igjen vil ta kampen for nødhjelp til de aller mest sårbare menneskene i verden. De må ikke bli rammet dobbelt, først av økte matpriser på grunn av krigen og så redusert hjelp. 

Flyktninghjelpen reagerer også kraftig på kuttet i kvoteflyktningsplasser. I fjor ble antallet plasser redusert fra 3000 til 2000 plasser. I budsjettet foreslås det at antallet plasser kuttes ytterligere ned til 1000.  

— Det dramatiske kuttet i kvoteflyktningsplasser er beklagelig og uforståelig. Rekordmange mennesker er på flukt i verden i dag, over 110 millioner, og kvotesystemet sikrer beskyttelse til mennesker som ikke kan få dette i nærområdene. Det kan for eksempel være LHBTQ+ flyktninger som risikerer dødsstraff, menneskerettighetsaktivister eller sårbare kvinner.   

— Med dette kuttet har Norge nærmest meldt seg ut av kvotesystemet og den internasjonale ansvarsfordelingen. Dette er en nitrist dag for de som trenger beskyttelse aller mest og det sender et farlig signal til de landene som i øyeblikket bidrar mest til ansvarsdelingen globalt.  

For mer informasjon og intervju, ta kontakt med: 

  1. Politisk rådgiver Helene Sandbu Ryeng, tlf +47 994 06 730,

    helene.ryeng@nrc.no

  2. Flyktninghjelpens medieteam i Oslo, tlf. +47 905 62 329, media@nrc.no