Vårt nødhjelpsteam vurderer behovene på bakken i Herat i Afghanistan. Foto: NRC Herat Team/Flyktninghjelpen.

Jordskjelvet er nok et sjokk for Afghanistan

Publisert 11. okt. 2023|Oppdatert 13. okt. 2023
Den 7. oktober ble Herat-provinsen i det vestlige Afghanistan rammet av et kraftig jordskjelv med styrke på 6,3. I dagene etter har det vært flere etterskjelv, og tidlig 11. oktober ble landet på nytt rammet av jordskjelv på samme styrke som det første. FN og myndighetene i landet rapporterer om mellom 1.000 og 3.000 dødsfall som følge av jordskjelvene. Tallene er forventet å stige i løpet av de neste timene og dagene.

Landsbyen som var episenteret for det første jordskjelvet, er jevnet med grunnen. Familier sover ute i gatene. Ifølge FN er flere hundre meldt savnet.

Folk leter etter slektninger blant ruinene og søker assistanse fra hjelpeorganisasjoner og myndighetene. Ifølge de siste FN-rapportene, er 17 000 mennesker i fem distrikter i Herat-provinsen rammet av jordskjelvet.

Nok et sjokk for et allerede skjørt Afghanistan

Det humanitære systemet i Afghanistan var allerede i en desperat situasjon, med sprengt kapasitet og underfinansiering. Allerede før jordskjelvet inntraff, hadde mer enn 29 millioner afghanere behov for nødhjelp. På grunn av manglende finansiering har også matrasjonene fra Verdens matvareprogram blitt redusert betydelig. Millioner av mennesker har ikke nok å spise.

Samtidig nærmer vinteren seg, og det er store bekymringer knyttet til hvordan de berørte lokalsamfunnene skal klare seg. Veien til bedring vil være lang og vanskelig for afghanerne.

Flyktninghjelpen står klare til å respondere

Våre nødhjelpsteam koordinerer med rammede lokalsamfunn, afghanske myndigheter og andre hjelpeorganisasjoner for å kunne gi livsviktig hjelp så raskt og effektivt som mulig.

Vår respons vil være delt mellom å imøtekomme umiddelbare behov som husly og tepper og mer langsiktig planlegging for å støtte berørte lokalsamfunn, slik at de kan komme seg etter denne katastrofen.

Flyktninghjelpen har vær til stede i Afghanistan siden 2003. Vi støtter afghanere på flukt fra krig, konflikt og krise i 14 provinser.