Krav om øyeblikkelig våpenhvile i Israel og Palestina

Publisert 20. okt 2023
I dag slår vi våre stemmer sammen og oppfordrer alle statsoverhoder, FNs sikkerhetsråd og aktører på bakken til å prioritere bevaring av menneskeliv fremfor alt annet.

Vi har vært vitne til ufattelig død og ødeleggelse på Gazastripen og i Israel. Tusenvis av mennesker har blitt drept, skadet og drevet på flukt, og nesten to hundre holdes fortsatt som gisler, deriblant barn og eldre.

Signer og del oppropet og krev våpenhvile i Gaza og Israel NÅ.

I Gaza har FN sagt at vann, mat, drivstoff, medisinsk utstyr og til og med likposer er i ferd med å ta slutt på grunn av beleiringen. FN advarer om at folk - særlig små barn - snart vil begynne å dø av alvorlig dehydrering. Nabolag har blitt ødelagt og forvandlet til ruiner. Palestinere på jakt etter trygghet har ingen steder å dra. Mange av de som flyktet fra Nord-Gaza til sør etter at den israelske hæren beordret evakuering, skal ha blitt bombet mens de forsøkte å flykte eller da de ankom Sør-Gaza.

Hendelsene den siste uken har ført oss til kanten av en humanitær katastrofe, og verden kan ikke lenger vente med å handle. Det er vårt kollektive ansvar.

Søndag 15. oktober appellerte FNs humanitære koordinator for de okkuperte palestinske områdene til alle parter i konflikten og til medlemsstater med innflytelse om å raskt inngå en humanitær våpenhvile.

I dag slår vi våre stemmer sammen og oppfordrer alle statsoverhoder, FNs sikkerhetsråd og aktører på bakken til å prioritere bevaring av menneskeliv fremfor alt annet. Under denne våpenhvilen oppfordrer vi alle parter til å gjøre følgende betingelsesløst:

  1. Legge til rette for levering av livreddende nødhjelp, inkludert mat, medisinsk utstyr, drivstoff og gjenopptakelse av elektrisitet og internett til Gaza, i tillegg til trygg passasje for humanitært og medisinsk personell.
  2. Frigjør alle sivile gisler, spesielt barn og eldre.
  3. Tillate humanitære konvoier å nå frem til FN-anlegg, skoler, sykehus og helseinstitusjoner i det nordlige Gaza, og forplikte seg til å beskytte dem og de sivile og ansatte som befinner seg der til enhver tid.
  4. Oppheve den israelske regjeringens ordre om at sivile skal forlate det nordlige Gaza.
  5. Tillate medisinsk evakuering av pasienter i kritisk tilstand for akutt behandling.

FNs sikkerhetsråd, FNs generalsekretær og alle verdens ledere med innflytelse må umiddelbart iverksette tiltak for å sikre at en våpenhvile trer i kraft. Det er vår eneste mulighet til å avverge ytterligere tap av sivile liv og en humanitær katastrofe. Alt annet vil for alltid være en skamplett på vår kollektive samvittighet.

Sivile er ikke forhandlingsobjekter. Familiene må få en sjanse til å begrave og sørge over sine døde. Voldsspiralen mot uskyldige sivile må få en slutt.

Signer og del oppropet og krev våpenhvile i Gaza og Israel NÅ.