Vannforsyningene er rammet etter Kakhovska-eksplosjonen. Foto: Maria Dyrdenkova/NRC

100 dager siden damkatastrofen: Folk er rammet av vannmangel, ødelagte boliger og frykt for strømbrudd

Publisert 13. sep 2023
Mennesker som ble rammet da Kakhovka-demningen eksploderte, sliter fortsatt med å gjenoppbygge livene sine 100 dager senere. Ødeleggelsene førte til at nærmere 700.000 mennesker i Øst- og Sør-Ukraina ble rammet av en humanitær krise.

Det er 100 dager siden eksplosjonen og folk sliter fortsatt med vannmangel. Drikkevannet er ikke trygt, og folk er desperate etter å få reparert sine ødelagte hjem. Mange er også bekymret for at det skal bli mangel på strøm og varme denne vinteren, etter de mange angrepene på Ukrainas kraftforsyning ´ i fjor,sier Cristina Falconi som er områdesjef for Flyktninghjelpen i Ukraina.  

Demningen ble ødelagt 6. juni og dette forårsaket massiv flom, vannmangel, tørke og skader i flere regioner nær Dnipro-elven, inkludert Dnipropetrovsk, Kherson og Zaporizhzhia. 

Myndighetene i Ukraina jobber tett sammen med nasjonale og internasjonale humanitære organisasjoner for å etablere langsiktige løsninger for vannforskyningen og med reparasjoner av boliger. 

Selv om det er noe fremgang, er rehabiliteringen av vannrørledninger en krevende operasjon, spesielt i nærheten av utsatte krigsområder. Dette betyr at befolkningen i flere landsbyer kan ende opp med å være uten vann og varme den kommende vinteren.  

Noen vil velge å forlate sine ødelagte hjem før vinteren, men mange eldre innbyggere ønsker sterkt å bli værende:  

– Jeg ble her da krigen begynte. Jeg ble her da atomkraftverket Zaporizhzhia ble overtatt. Jeg vil ikke dra, ikke engang nå, sier Lyudmila, 59, fra Nikopol. 

– Vi må sørge for at sårbare mennesker ikke blir etterlatt i iskalde, fuktfylte hjem. Vi må fortsette å jobbe for å sikre at de grunnleggende behovene i de berørte områdene blir dekket denne vinteren og at de ikke blir glemt, sier Falconi. 

Flyktninghjelpen ber alle parter i konflikten sikre beskyttelse av allerede sårbare sivile og sivil infrastruktur. 

 

Til redaksjonen: 

  • Torsdag 14. september er det 100 dager siden demningseksplosjonen i Kakhovka. 
  • Bilder som viser den nåværende humanitære situasjonen i landet er tilgjengelig for fri bruk. 

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt:  

  • Flyktninghjelpens globale mediateam i Oslo: media@nrc.no / +47 905 62 329