Flyktninghjelpen - Pressemelding

DR Kongo: Kamper nær Goma truer nødhjelpen til millioner av mennesker

Publisert 15. feb. 2024
Fremrykningen av væpnede grupper mot den strategisk beliggende byen Sake, som forbinder byen Goma med resten av landet, utgjør en trussel mot hele nødhjelpssystemet i det østlige DR Kongo, advarer Flyktninghjelpen.

Kraftige angrep har allerede rammet tett befolkede områder, inkludert utkanten av Goma.

– Vi er dypt bekymret over den eskalerende volden og dens konsekvenser på uskyldige liv. Under internasjonal lov er alle partene i konflikten forpliktet til å beskytte sivile mot enhver skade. De må stanse angrep på sivile, inkludert kvinner, barn og eldre, og sikre dem trygg tilgang til nødhjelp, sier Eric Batonon, landdirektør for Flyktninghjelpen i DR Kongo.

Dersom kampene fører til en full isolering av Goma, hjem til over 2 millioner mennesker og som i tillegg huser hundretusenvis av internt fordrevne som har flyktet fra sammenstøt med væpnede grupper, vil det få katastrofale konsekvenser for regionen. Den gradvise isolasjonen av byen forhindrer internasjonale hjelpeorganisasjoner fra å nå fordrevne mennesker i øst, noe som forverrer en allerede alvorlig situasjon.

Den nylige eskaleringen i konflikten i naboprovinsen Masisi har ytterligere begrenset humanitær tilgang, med over 630.000 fordrevne som har vært uten tilgang til viktige helsetjenester og mat i over en uke.

Fordrevne familier som flykter fra vold og grusomheter i provinsen Nord-Kivu trenger akutt hjelp, inkludert mat, husly, vann og gode hygiene og sanitærforhold.

I Rusayo 1-leiren nær Goma, ankom 18.000 mennesker bare i løpet av en helg denne måneden. Dette er alle mennesker på flukt fra kampene i Sake. Vannforsyningen i leiren gir kun litt over 3 liter per person daglig, sammenlignet med minimumsstandarden på 15 liter. Hygienefasilitetene er også ekstremt begrensede, med kun én dusj per 500 personer.

Ankomsten av fordrevne legger en alvorlig belastning på de begrensede ressursene som finnes blant lokalbefolkningen. Skoler blir brukt som midlertidige mottakssentre, noe som hindrer barns tilgang og rett til utdanning.

– Den humanitære responsen i regionen var allerede på et lavt nivå og nå er den på randen av kollaps, sier Batonon. – Humanitære organisasjoner på bakken krever uhindret tilgang og støtte for å møte de presserende behovene til de sårbare menneskene som har blitt tvunget til å flykte. Bare det å skaffe nok mat å spise er en stor utfordring for folk nå som alle veier inn til Goma har blitt avskåret av kampene.