Tre elever ved Grevlingen ungdomsskole overrekker en symbolsk sjekk på 67.677 kroner til Flyktninghjelpen.
Olav Braathe Utvik (13), Anna Sommernes (14) og Ida Selander Davidsen (14) fikk gleden av å overrekke den symbolske sjekken til Flyktninghjelpen. Foto: Roald Høvring/Flyktninghjelpen

Dugnad for flyktninger

Roald Høvring|Publisert 10. mai 2024
Elevene ved Grevlingen ungdomsskole i Vestby samlet inn over 67.000 kroner til støtte for verdens flyktninger.

Mens bombene falt over Gaza bestemte elevene ved Grevlingen skole i Son i Vestby kommune at årets humanitære innsamling skulle gå til Flyktninghjelpens arbeid.

– Jeg blir både sint og fortvilet, når jeg seg hvordan uskyldige barn og sivile rammes av krig og kriser. Derfor er det ekstra godt å kunne gjøre en forskjell, sier Olav Braathe Utvik (13), som går i 8. klasse ved skolen.

En hel uke før jul er alle elevene travelt opptatt med den årlige innsamlingen. Noen av elevene er skuespillere eller organiserer det tradisjonelle juleshowet, mens andre samler inn penger ved a ta seg jobb i nærbutikken eller lokale bedrifter.

– De som er opptatt med Juleshowet bruker hele uka på det, mens de andre jobber to dager og har tre dager med temaundervisning. Så denne gangen ble det å lære mer om verdens flyktninger. På en måte er dette det eneste «faget» vi har som hjelper andre, så det er flott, legger Olav til. Selv var han travelt opptatt med Juleshowet.

Showet har tre forestillinger på én dag. Her inviteres foreldre, familie og venner. Alle betaler et valgfritt beløp for å overvære showet.

– Jeg var også skuespiller på showet. Det ligger mye øving bak, men det er kjempegøy. Og at vi klarer å samle inn så mye penger til en god sak er viktig, forteller Anna Sommernes (14), som går i 9. klasse.

Klassevenninnen Ida Selander Davidsen (14) var en av de som fikk seg jobb i det lokale næringslivet.

– Jeg jobbet på arbeidsplassen til mamma. Her pakket jeg utstyrsbagger som bedriften skal gi til flyktningbarn i Norge. I fjor jobbet jeg i barnehage forteller hun.

Caroline Weberg Gundersen, som er sosialpedagogisk rådgiver ved skolen, forteller at dette er en flott tradisjon.

– Elevene har et felles mål de jobber mot, og dette er et prosjekt som fremmer medbestemmelse og samarbeid, og eleven har et sterkt eierskap til innsamlingen og selve juleshowet, forteller hun.

– Hvorfor valgte de Flyktninghjelpen som innsamlingsformål?

– Elevene og klassene kommer med forslag. Så siler Elevrådet ut forslagene og velger tema. Denne gangen valgte de å fokusere på flyktninger i verden. Så velger de hvilken organisasjon de skal støtte, og denne gangen falt valget på Flyktninghjelpen. En avgjørende faktor var at en så stor andel av pengene organisasjonen bruker går direkte til å hjelpe flyktningene, sier rådgiveren.