Ni år med krise i Jemen: Kutt i støtte og militær opptrapping truer utsiktene til fred og gjenoppbygging

Publisert 25. mar. 2024
Langvarig fordrivelse, ekstrem fattigdom og store kutt i den humanitære bistanden fortsetter å ramme Jemen. Samtidig truer den regionale usikkerheten og militær opptrapping med å avspore arbeidet for fred i landet - ni år etter at konflikten startet i 2015.

Krisen i Jemen er nå inne i sitt tiende år, og kraftige kutt i støtte betyr at folk får mindre å spise i det som er blitt en kronisk sultkrise. Over 18 millioner mennesker, eller over halvparten av Jemens befolkning, har fortsatt et stort behov for humanitær hjelp. Fem millioner barn og 2,7 millioner gravide og ammende mødre er akutt underernærte.

– Jemens befolkning har lidd umåtelig nød altfor lenge, sier Angelita Caredda, Flyktninghjelpens regionaldirektør for Midtøsten og Nord-Afrika. – Det er uakseptabelt at millioner av uskyldige liv fortsatt står på spill på grunn av opptrappingen av konflikten i regionen og mangel på finansiering av hjelpearbeidet i en kritisk tid.

Våpenhvilen som ble inngått for nesten to år siden, tilbød et glimt av håp om fred og langsiktig stabilitet i landet. Den eskalerende spenningen og militære angrep truer imidlertid med å avspore fredsprosessen. Håpet om en varig våpenhvile kan ikke opprettholdes uten en snarlig nedtrapping i Rødehavet og stans i de britiske- og amerikanskledede militærangrepene i jemenittiske byer og landsbyer.

Den humanitære responsplanen for Jemen for 2023 ble finansiert med mindre enn 40 prosent, noe som er den laveste finansieringsgraden giverland har forpliktet seg til siden konflikten startet. Denne trenden har så langt fortsatt i år, og over 90 prosent av den nødvendige støtten til humanitær bistand er fremdeles ikke blitt møtt.

– I stedet for å øke volden og spenningene i Jemen må det internasjonale samfunnet øke støtten til humanitær bistand og fredsprosessen, slik at jemenittene endelig kan komme seg videre etter denne brutale konflikten, sier Caredda.

Kutt i støtten, særlig til mathjelp, har ført til at familier ikke har nok mat, blant annet under ramadan. Noen familier rapporter om at de i løpet av de tre siste månedene har måttet selge det de hadde igjen av møbler, mens andre melder om at de stadig må låne fra bekjente for å sikre seg nok mat.

Huda, en fordrevet mor til syv barn som snakket med Flyktninghjelpen da kuttene i matvarehjelpen trådte i kraft, sa: – Jeg er alene om å forsørge barna mine, og for øyeblikket har vi ikke nok mat til hele familien. Vi er takknemlige for naboene som hjelper oss med litt mat, men hvis vi hadde fått matkurver som før, hadde vi ikke trengt hjelp fra noen andre.

Flyktninghjelpen oppfordrer verdens giverland til å mobilisere ytterligere ressurser, særlig gjennom opptrapping av mat-, helse- og pengestøtte.  

– Vi fortsetter arbeidet med å støtte de mest sårbare i Jemen, men det internasjonale samfunnet og alle parter må presse på for en nedtrapping og forplikte seg til å støtte en forsømt befolkning som sliter med sult og fordrivelse, sier Caredda.

Til redaksjonen:

  • 26. mars er det ni år siden konflikten i Jemen startet.
  • Over 18 millioner mennesker – over halvparten av Jemens befolkning – har behov for humanitær hjelp (OCHA).
  • Ifølge den humanitære responsplanen var Jemens plan den minst proporsjonalt finansierte med 39,3 prosent. Det ble gitt 1,71 milliarder dollar. Det totale finansieringsbehovet var på 4,34 milliarder dollar. Bare 249 millioner dollar er bevilget i år. Det totale finansieringsbehovet er på 2,7 milliarder dollar.
  • Ifølge IOM ble 830 husholdninger, eller 4.980 personer, drevet på flukt mellom 1. januar og 16. mars. Økonomiske årsaker knyttet til konflikten var hovedårsaken til fordrivelsen. Rundt 4,5 millioner mennesker er fortsatt internt fordrevet i Jemen, og mange har vært på flukt mer enn én gang (OCHA).
  • På grunn av nedskjæringer har 9,5 millioner mennesker ikke mottatt mathjelp på flere måneder, og Verdens matvareprogram kunngjorde i desember en dramatisk slutt på den generelle matvareutdelingen i store deler av Jemen (WFP). 
  • For øyeblikket lever 17,6 millioner mennesker - halvparten av Jemens befolkning – sannsynligvis i alvorlig matvareusikkerhet (HRP).

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt: