Overlevende fra Sudans brutale krig er glemt av verdenssamfunnet

Publisert 14. feb 2024|Oppdatert 13. feb 2024
Nærmere 700.000 mennesker har flyktet fra ekstrem vold i Sudan til det østlige Tsjad. En av tre personer i dette svært overbelastede området er nå en flyktning. De overlevende har unnsluppet grusomheter, men er glemt av verdenssamfunnet samtidig som de står overfor en daglig kamp for å overleve.

Den ekstremt brutale krigen i Sudan har fordrevet 9 millioner mennesker internt i landet. Mange har lagt på flukt opptil flere ganger. Dette er nå den største krigsrelaterte fluktkrisen i verden, og overgår Ukraina og Syria. Ytterligere 1,7 millioner mennesker har flyktet fra Sudan til nabolandene. Totalt har 10,7 millioner mennesker blitt tvunget til å flykte fra sine hjem, men nesten ingen har funnet trygghet.

Nabolandet Tsjad har mottatt den største andelen flyktninger fra Sudan. Dette er mennesker som har unnsluppet etnisk motiverte angrep i hele den vestlige Darfur-regionen. Det store antallet ankomster har ført til en ekstrem belastning på et av verdens fattigste land som selv opplever høye nivåer av sult. Flyktninger i Tsjad mangler selv det mest grunnleggende for å overleve. Umiddelbar og økt hjelp til Tsjad og den bredere Sudan-krisen er sårt trengt, i tillegg til politisk handlingskraft fra verdens ledere for å avslutte den meningsløse volden.

– Her i Tsjad har jeg hørt forferdelige vitnesbyrd om overlagt vold og grusomheter. Familier på flukt fra Darfur har vært vitne til henrettelser, voldtekter, vilkårlig beskytning, brenning av leirer og massakrer - bare på grunn av deres etnisitet, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. Han besøker denne uken flyktningleirer og den uformelle bosetningen i Adré i østlige Tsjad. – Likevel har mange overlevende blitt fullstendig overlatt til seg selv. De er tvunget til å leve under desperate og uverdige forhold, i provosorike telt, uten engang grunnleggende bistand. Hvordan er det mulig at disse menneskene har blitt så glemt?

Ti måneder inn i krisen er infrastrukturen i Tsjad overveldet ettersom en konstant strøm av flyktninger fortsetter å komme inn i landet. Nyankomne har ingen annen mulighet enn selv å improvisere tak over hodet i de uformelle leirene. Tusenvis av flyktninger mangler tilstrekkelig mat og trygt drikkevann. Hjelpeorganisasjoner advarer om at den store mangelen på støtte kan føre til en humanitær katastrofe.

Til tross for en lang historie med mennesker på flukt fra vold i Darfurregionen i Sudan til nabolandet Tsjad, er både omfanget og hastigheten på den nåværende flyktningkrisen rekordartet. Flere mennesker har flyktet til Tsjad fra Sudan de siste 10 månedene enn i løpet av hele Darfur-krigen i 2003. I Adré, byen nærmest grensen til Darfur, bor i dag 150.000 flyktninger i en selvbygd uformell bosetning. Det er nå dobbelt så mange flyktninger i Adré sammenlignet med lokalbefolkningen.

– Jeg var her for 20 år siden, under en annen periode med forferdelig vold over hele Darfur, da Bush, Blair og andre verdensledere og kjendiser uttalte seg. I dag er det tre ganger så mange flyktninger her enn det vi så den gang, men den internasjonale oppmerksomheten og solidariteten uteblir. Ingen av fredsinitiativene eller nødhjelpsplanene har hatt noen reell innvirkning på lidelsene i Sudan eller i flyktningleirene. Behovene her i Tsjad er skyhøye, men denne gangen har verdens oppmerksomhet flyttet seg til andre steder. Det kan ikke fortsette slik, sier Egeland.

– Det enorme antallet flyktninger i Tsjad, og deres hjerteskjærende vitnesbyrd, forteller en historie om nesten utenkelig menneskelig lidelse og vold. Likevel representerer de vi snakker med og bistår bare toppen av isfjellet. Krigen i Sudan fortsetter å herje, og er nå verdens største fluktkrise med over 10 millioner mennesker tvunget på flukt. Krigen raserer en hel region i hjertet av Afrika. Vi trenger en mer effektiv diplomatisk og humanitær internasjonal respons snarest.