Rekordmange 75,9 millioner mennesker på flukt i eget land

Publisert 14. mai 2024|Oppdatert 13. mai 2024
Konflikt og vold i Sudan, Palestina og andre steder førte til at antallet internt fordrevne i verden økte til 75,9 millioner mennesker ved utgangen av 2023. Det er ny rekord, ifølge en rapport lansert i dag av Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC).
  • Antallet internt fordrevne globalt har økt med 50 prosent de siste fem årene
  • Konflikter i Sudan, Den demokratiske republikken Kongo og Palestina sto bak nesten to tredjedeler av nye interne fordrivelser grunnet konflikt i 2023
  • Det var 3,4 millioner nye interne fordrivelser på Gazastripen i siste kvartal av 2023 – med 1,7 millioner internt fordrevne ved årets utgang

– I løpet av de siste to årene har vi sett nye, alarmerende nivåer av mennesker som må flykte fra hjemmene sine på grunn av konflikt og vold, selv i regioner der trenden tidligere har vært i bedring. Konflikter og ødeleggelsene de etterlater seg, hindrer millioner av mennesker i å bygge opp livene sine på nytt – ofte i årevis, sier IDMCs direktør Alexandra Bilak.

Av det totale antallet ble 68,3 millioner mennesker fordrevet på grunn av konflikter og vold og 7,7 millioner på grunn av katastrofer. 46 prosent – nesten halvparten av alle internt fordrevne – bor i Afrika sør for Sahara.

I Sudan var 9,1 millioner mennesker internt fordrevet ved utgangen av året. Dette er det høyeste antallet internt fordrevne som er registrert i ett enkelt land siden man begynte å registrere dette i 2008. Konflikter sto bak 6 millioner interne fordrivelser i Sudan i 2023 – et tall som er høyere enn for de foregående 14 årene til sammen og det nest høyeste tallet som noensinne er registrert i ett land – etter Ukrainas 16,9 millioner i 2022. På Gazastripen beregnet IDMC 3,4 millioner interne fordrivelser i løpet av de tre siste månedene av 2023, noe som utgjorde 17 prosent av det totale antallet interne fordrivelser på grunn av konflikt på verdensbasis.

I løpet av de siste fem årene har antallet som er internt fordrevet på grunn konflikt og vold, økt med 22,6 millioner, eller 49 prosent, med de to største økningene i 2022 og 2023.

– Millioner av familier får livene sine revet i stykker av konflikt og vold. Vi har aldri noen gang registrert så mange mennesker som har blitt tvunget bort fra sine hjem og lokalsamfunn. Det er en knusende dom over sviktende konfliktforebygging og fredsskapende arbeid, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland:

– Lidelsene fortsetter lenge etter at mediedekningen har dabbet av. Altfor ofte blir skjebnene til mennesker på flukt i eget land neglisjert. Mangelen på beskyttelse og hjelp som millioner av mennesker lider under, kan ikke få lov til å fortsette.

Flom, stormer, jordskjelv, skogbranner og andre katastrofer utløste 26,4 millioner fordrivelser i 2023 – det tredje høyeste tallet de siste ti årene. De 7,7 millionene som var på flukt i eget land ved utgangen av 2023, er det nest høyeste tallet siden IDMC begynte å registrere det i 2019.

Blant de 148 landene som rapporterer om interne fordrivelser på grunn av katastrofer, finner vi høyinntektsland som Canada og New Zealand, som har rapportert de høyeste tallene noensinne. Klimaendringene fører til at enkelte katastrofer blir hyppigere og mer intense, som syklonen Mocha i Det indiske hav, orkanen Otis i Mexico, stormen Daniel i Middelhavet og skogbrannene i Canada og Hellas i fjor sommer. Dette gjør lokalsamfunn mer sårbare og det haster mer med å ta tak i de underliggende årsakene til flukt.

– Ingen land er immune mot interne fordrivelser som skyldes katastrofer, men vi kan se en forskjell på hvordan intern fordrivelse påvirker mennesker i land som forbereder seg og planlegger for konsekvensene av dette, og land som ikke gjør det. De som ser på dataene og lager planer for forebygging, respons og langsiktig utvikling som tar hensyn til fordrivelse, klarer seg langt bedre, sier Bilak.

Som i tidligere år var det flom og stormer som forårsaket flest interne fordrivelser grunnet katastrofer – blant annet i det sørøstlige Afrika, der syklonen Freddy utløste 1,4 millioner interne fordrivelser på tvers av seks land og territorier. Jordskjelv og vulkansk aktivitet utløste 6,1 millioner interne fordrivelser i 2023 – like mange som i de siste sju årene til sammen. Jordskjelvene som rammet Tyrkia og Syria, førte til 4,7 millioner interne forflytninger – en av de største interne fordrivelsene grunnet katastrofer siden man begynte å registrere disse i 2008.
 

Til redaksjonen

  • Les hele rapporten og søk og last ned data.
  • IDMC holder en pressekonferanse klokken 11:00 norsk tid i Montreux-salen i Centre de Conférence de Varembé (CCV), Rue de Varembé 9, 1202 Genève. Journalister kan delta via Zoom.
  • Her finner du en hurtigveiledning om hvordan du leser dataene i rapporten.

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt