Flyktninghjelpen - medieuttalelse

Stans i bevilgninger til UNRWA er livstruende for palestinere i Gaza og regionen, ifølge hjelpeorganisasjoner

Publisert 29. jan 2024
Medieuttalelse signert Flyktninghjelpen og 20 andre hjelpeorganisasjoner:

Som hjelpeorganisasjoner er vi dypt bekymret og sjokkert over at en rekke giverland har suspendert sin finansiering av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA), den viktigste leverandøren av bistand til millioner av palestinere i Gaza og regionen. Det skjer samtidig med en stadig forverring av den humanitære katastrofen i Gaza.  

Suspensjonen får konsekvenser for livsviktig nødhjelp til over to millioner sivile som er avhengig av UNRWAs hjelpearbeid i Gaza. Over halvparten av dem er barn. Det er omfattende matmangel, en truende sultkatastrofe og fare for epidemier som følge av Israels massive bombing og systematiske hindring av tilgang til nødhjelp.  

Vi setter pris på at UNRWA selv har initiert en etterforskning av et beskjedent antall ansatte som det blir hevdet deltok i angrepene på Israel 7. oktober.  

Men vi finner det sjokkerende og uansvarlig at stater som selv har tatt til orde for uhindret og økt nødhjelp til Gaza - og beskyttelse av de som utfører hjelpearbeidet - beslutter å kutte livlinen for en hel befolkning. Beslutningen kommer samtidig som Den internasjonale domstolen (ICJ) har beordret umiddelbar handling for å sikre humanitær hjelp til sivile i Gaza. 

152 UNRWA-ansatte er allerede drept i krigshandlingene og 145 UNWRA-fasiliteter er bombet. UNRWA er den største humanitære organisasjonen i Gaza, og ingen andre kan nå overta deres rolle. Hvis ikke finansieringen gjenopptas, risikerer vi en fullstendig kollaps i hjelpearbeidet. 

Over en million fordrevne palestinere har søkt tilflukt i og rundt 154 sentre drevet av UNRWA. UNRWA og andre hjelpeorganisasjoner har fortsatt arbeidet under ekstremt vanskelige forhold for å dele ut mat, rent vann og vaksiner. Ved å stanse finansiering, risikerer giverlandene at palestinerne i regionen nå mister tilgang på essensiell nødhjelp, inkludert mat, vann, medisinsk hjelp, medisiner, utdanning og beskyttelse. 

Vi anmoder derfor disse giverlandene om å bekrefte sin tidligere uttrykte støtte til det avgjørende arbeidet UNRWA og deres samarbeidspartnere gjør for å hjelpe palestinere til å overleve en av vår tids største humanitære katastrofer. Landene må oppheve suspensjonen, opprettholde sine forpliktelser overfor palestinerne og sikre økt nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza og regionen.  

 

Organisasjonene som har skrevet under er: 

ActionAid

American Friends Service Committee

The Association of International Development Agencies - Aida

Caritas Internationalis

CCFD-Terre Solidaire

DanChurchAid

Dansk Flykninghjelp

Diakonia

Flyktninghjelpen

Humanity & Inclusion / Handicap International (HI)

International Council for Voluntary Agencies

INTERSOS

Johanniter International Assistance

Kirkens Nødhjelp

Médecins du Monde France, Spain, Switzerland, Canada, Germany

Norsk Folkehjelp

Oxfam

Plateforme des ONG françaises pour la Palestine

Première Urgence Internationale

Redd Barna 

War Child Alliance

 

For intervju eller mer informasjon, kontakt: 

Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: media@nrc.no, +47 90562329