Kvinner, barn og eldre må krysse veien gjennom regndammer for å komme seg til toaletter i en forlatt skolebygning hvor de har søkt ly i Kosti, Den hvite Nil. Foto: Ahmed Omer/Flyktninghjelpen

Et katastrofalt år for Sudan

Publisert 11. apr. 2024|Oppdatert 10. apr. 2024
Uttalelse fra Will Carter, Flyktninghjelpens landdirektør i Sudan, etter ett år med krig i Sudan:

– Ett år siden starten på krigen i Sudan er sivilbefolkningen utsatt for sult, utbredt seksuell vold, henrettelser og etnisk baserte drap i stor skala. Mens flere millioner mennesker er drevet på flukt fortsetter verden å se en annen vei.

– I dag er en skammens dag – like mye for de stridende partene i Sudan som for det internasjonale samfunnet som har latt denne katastrofen forverre seg. En truende hungersnød burde ha tvunget de krigførende partene til å la nødhjelpen strømme inn, men realiteten på bakken er at nødhjelpen fortsatt er hindret og at globale stormakter forblir likegyldige.

– Etter ett år er vi nå vitne til verdens verste fluktkrise, som på vår vakt risikerer å bli verdens største sultkrise. Samtidig er finansieringen av den humanitære responsplanen er minimal. Vi trenger at verdensledere griper inn og bidrar med nødvendig finansiering for å redde millioner av mennesker fra overhengende hungersnød og pågående bombing. Vi trenger så mye diplomatisk press som mulig på de stridende partene for å avverge ytterligere lidelser og beskytte sivilbefolkningen.

Til redaksjonen:

  • Bilder er tilgjengelige for fri bruk her.
  • 24,8 millioner mennesker i Sudan trenger humanitær hjelp i 2024.
  • 6,5 millioner mennesker har blitt internt fordrevet i Sudan siden 15. april 2023 (IOM), i tillegg til de 3,8 millionene som allerede var på flukt før krigen startet, noe som har gjort Sudan til verdens største interne fluktkrise (IOM).
  • Over 25 millioner mennesker i Sudan, Sør-Sudan og Tsjad er fanget i en spiral av forverret matvaresikkerhet, inkludert minst 17 millioner mennesker i Sudan. Krigen risikerer å skape verdens største sultkrise (WFP).
  • 1,76 millioner mennesker har flyktet fra Sudan siden 15. april. Hovedsakelig til Tsjad, Sør-Sudan, Egypt, Etiopia, Uganda og Den sentralafrikanske republikk (UNHCR).
  • Totalt trengs det 2,7 milliarder USD for Sudans humanitære responsplan for 2024. Per i dag er kun 6 prosent av denne summen dekket.

For mer informasjon eller for å avtale intervju, vennligst kontakt: