PÅ VEI HJEM: Fotografen Mohamad Abazees traff på denne jenta, som vi har valgt å kalle «Mona», da hun sammen med familien var i ferd med å krysse grensen mellom Jordan og Syria i august i fjor. Familien er blant de 66.000 syriske flyktningene som returnerte til hjemlandet i fjor.
I en fersk rapport advarer seks bistandsorganisasjoner om at flere hundre tusen syrere risikerer å bli presset til å returnere til Syria i 2018, til tross for at vold, bombing og rakettangrep fortsatt pågår og er en stor trussel for sivile.
Her er 11 farer som truer Mona og andre som returnerer til Syria:
# 1: Mona risikerer at hus og hjem er lagt i grus.
Mona risikerer å vende tilbake til et nabolag i ruiner, slik som disse barna på bildet over, som vendte tilbake til sine hjem i Raqqa i desember i fjor. Omtrent én tredel av alle hjem og skoler, og omtrent halvparten av alle helseinstitusjoner, har blitt skadet eller helt ødelagt i krigen. Over syv millioner mennesker bor i områder med utbombede hus. Mer enn 12 millioner bor i områder med begrenset eller ingen tilgang til elektrisk strøm. Ifølge Verdensbanken vil gjenoppbyggingen koste nærmere 180 milliarder dollar.
# 2: Mona kan bli tvunget til å bo i telt.
Mona risikerer å måtte tilbringe vinteren i et telt, slik som denne gutten i en leir for internt fordrevne utenfor landsbyen Burayqah, sørøst i Syria. Omlag 750.000 som er på flukt inne i Syria bor nå i teltleirer eller har søkt husly i lagerbygninger, skoler og andre offentlige bygninger.
# 3: Mona risikerer på ny å bli drevet på flukt.
Mona risikerer å bli drevet på flukt på ny, og ende opp som denne familien som i januar søkte tilflukt i Idlibprovinsen nær grensen til Tyrkia.
Hvert minutt må to barn flykte fra krigshandlinger i Syria. I de ni første månedene av 2017 ble 2,4 millioner mennesker fordrevet fra sine hjem. Det tilsvarer 8.000 hver dag. Omlag halvparten av disse er barn. FN anslår at 1,5 millioner mennesker vil bli fordrevet fra sine hjem i 2018.
# 4: Mona risikerer å bli avhengig av humanitær hjelp.
Mona og familien risikerer at eneste måten å overleve på, er å få humanitær hjelp, slik som denne familien som har fått utdelt en matrasjon i byen Kafr Batna i det opprørskontrollerte Ghouta-området.
Over 13 millioner, eller syv av ti, mennesker i Syria har behov for humanitær hjelp. Av disse er 5,6 millioner i akutt nød. 40 prosent av de som har behov for hjelp er barn. Samtidig som behovene er store, er det nesten umulig å få hjelpen fram. Mer enn én million barn bor i områder hvor hjelpeorganisasjonene har begrenset tilgang, og over 200.000 barn bor i beleirede områder, hvor de får liten eller ingen humanitær hjelp.
# 5: Mona risikerer å bli nektet skolegang.
Mona risikerer å bli blant de 1,75 millioner barn mellom fem og 17 år som mangler skoleplass i Syria. På bildet over leker barn utenfor sin sønderbombede skole i Idlib-provinsen.
180.000 lærere og skolepersonell har flyktet, og fire av ti skoler er ødelagt av krigshandlinger. I tillegg er mange skoler tatt i bruk som flyktningmottak. Hvert tredje flyktningmottak er i dag en tidligere skole. Dersom Mona ender opp i en leir for internt fordrevne er utsiktene til skolegang liten. En fersk undersøkelse blant barn i 171 leirer viser at kun én av tre går på skole.
# 6: Mona risikerer et liv i ekstrem fattigdom.
Mona risikerer å leve et liv i ekstrem fattigdom. Fattigdom tvinger også barn til å arbeide for å skaffe familien inntekt. På bildet over ser vi unge gutter som selger bensin i landsbyen Haas nær Idlib. Nærmere syv av ti syrere lever i ekstrem fattigdom. Halvparten av arbeidsstyrken er uten lønnet arbeid. Over én million syrere har ikke råd til å betale husleie.
# 7: Mona risikerer å sulte.
Mona og familien risikerer å bli avhengig av å få utdelt matrasjoner for å overleve, slik som denne syriske jenta som venter på å få utdelt mat i en leir for internt fordrevne i nær den tyrkiske grensen.
6.5 millioner syrere sliter med å skaffe nok mat. Ni av ti familier bruker nå mer enn halvparten av inntekten på mat. Halvparten av alle familier har måttet redusere antallet måltider og mange voksne spiser kun ett måltid hver dag for at barna skal få mer å spise.
# 8: Mona risikerer å ikke ha nok rent vann.
Mona og familien risikerer å ikke ha tilgang på rent vann. Mange familier er avhengig av å hente vann langt unna der de bor. På bildet over er to gutter fra Aleppo i ferd med å frakte hjem kanner med vann.
Store deler av infrastrukturen er ødelagt, og både kloakk og vannforsyningen er satt ut av drift. Over ti millioner mennesker bor i områder hvor den grunnleggende infrastrukturen er ødelagt. Mange familier er tvunget til å bruke opp til 20 prosent av inntekten sin på vann.
# 9: Mona risikerer å bli giftet bort.
Mona risikerer å bli giftet bort før hun fyller 14 år, slik som venninnen til Omayma på bildet over (til høyre). Nå har den syriske flyktningjenta Omayma, som bor i en flyktningleir i Jordan startet sin egen kampanje mot barneekteskap.
Det er nå blitt vanlig at foreldre gifter bort sine unge døtre, slik at de kan få bedre beskyttelse og lette familiens økonomiske situasjon. Mange jenter giftes bort mens de fortsatt er 10 og 11 år gamle. Som koner og husmødre blir de unge jentene pålagt et stort ansvar med å forsørge sin nye familie. Mange blir også utsatt for vold i hjemmet. I enkelte områder tvinges jentene til å gå med slør og får innskrenket bevegelsesfrihet.
# 10: Mona og familien risikerer å bli drept eller alvorlig skadd.
Mona og familiemedlemmer risikerer å bli drept i krigshandlinger eller av miner og eksplosiver. På bildet over sitter en jente og gråter på sykehuset i byen Afrin, mens flere av hennes slektninger får behandling for skader etter et flyangrep i januar i år.
400.000 mennesker er drept som følge av krigen. To av tre barn i Syria har opplevd å miste foreldrene eller sine nærmeste, at hjemmet deres er lagt i grus eller bli skadet av krigshandlinger. En tredel av de som blir drept av miner og eksplosiver på bakken er barn. Mange barn sliter med alvorlige krigstraumer.
# 11: Mona risikerer å bli syk eller dø av mangel på medisinsk behandling.
Mona risikerer å bli syk eller dø av sykdom eller mangel på medisinsk behandling. Mangel på vaksinering har ført til at sykdommer som meslinger,polio, difteri, kikhoste og stivkrampe florerer. Ett av ti barn blir ikke vaksinert mot disse sykdommene i dag. Jenta på bildet blir vaksinert for polio i byen Taqd utenfor Aleppo.
Flere sykehus er blitt direkte rammet av væpnede angrep. I tillegg er det mangel på leger, medisinsk utstyr og medisiner. Kun halvparten av landets sykehus og helsesentra er i full drift.
(Roald Høvring er seniorrådgiver i Flyktninghjelpen)