Sarah, 10, is fixing her veil on the mirror hung on the wall of their new shelter.

Photo: Nadine Malli/NRC
LIBANON

Flyttet 30 ganger på åtte år

Sarah ser seg i baderomsspeilet og retter på sjalet. De siste åtte årene av sitt ti år lange liv har den syriske flyktningjenta flyttet 30 ganger. Vinteren tilbragte hun i et telt. Takket være Flyktninghjelpen flyttet familien nylig inn i en treroms leilighet med bad og kjøkken.

Å bo i en leilighet med vinduer og dører og plass til litt privatliv er en luksus som de fleste av oss tar for gitt. Men for syriske flyktninger i Libanon er dette ingen selvfølge. Siden krigshandlingene i Syria tvang familien til å flykte til nabolandet Libanon for åtte år siden, har syvbarnsmoren Safaa (45) levd i konstant usikkerhet og bekymret seg over hvor familien skal bo. 

Ettersom det ikke finnes noen organiserte flyktningleirer i Libanon, har flyktningene blitt tvunget til å skaffe seg husvære på egen hånd. I dag bor åtte av ti syriske flyktningfamilier i husvære de leier. Nærmere syv at ti familier bor i byer eller tettbygde strøk. Mange mangler både innlagt vann, sanitæranlegg og elektrisitet.

Safaa, 45, a mother of seven children, fled with her family to South Lebanon, but have never settled in one place. 
“We have moved to more than 30 houses in eight years because we cannot afford the rent costs. We always looked for rent-free houses to settle in,” says Safaa. 

Photo: Nadine Malli
Safaa (45) og de syv barna føler seg endelig trygge i den nye leiligheten. Nå har de innlagt vann og strøm, barna kan konsentrere seg om skole og har fått ny tro på fremtiden.

– Siden vi flyktet for åtte år siden har vil flyttet mer enn 30 ganger, fordi vi ikke har vært i stand til å betale husleie. Vi har stadig måttet se oss om etter nytt husvære uten eller med minimal husleie, forteller Safaa.

Safaas mann, Abed, er ikke i stand til å gjøre fysisk arbeid på grunn av ryggproblemer. Likevel er han stadig på jakt etter strøjobber for å tjene noen slanter til mat og andre livsnødvendigheter. Men det er vanskelig å få endene til å møtes.

Tvunget til å bo i telt

For vel en måned siden ble Safaa og familien kastet ut av leiligheten de bodde i på grunn av at de ikke hadde penger til husleien.

– Eieren ønsket å leie ut huset til en annen familie som kunne betale. Vi hadde ingen steder å gjøre av oss og vi ba på våre knær om å få lov til å bo der vinteren over, men han nektet og kastet oss på dør.

Eieren ønsket å leie ut huset til en annen familie som kunne betale. Vi hadde ingen steder å gjøre av oss og vi ba på våre knær om å få lov til å bo der vinteren over, men han nektet og kastet oss på dør.
SAFAA (45), syrisk flyktning og syvbarnsmor

Safaa og familien satte derfor opp et enkelt telt dekket med en plastpresenning på et jorde i nærheten. Safaa håpet at det kun ble en kortvarig nødløsning. Men vinteren kom med kulde, vind og regn.

Reddet av Flyktninghjelpen

– Teltet var uten oppvarming, det var bitende kaldt og jeg fryktet at barna ville bli syke og dø, forteller hun.

En hel måned levde familien under disse forholdene, før Safaa tok kontakt med Flyktninghjelpen.

– Jeg ringte kontoret til Flyktninghjelpen og forklarte hvilken desperat situasjon vi var i. Allerede dagen etter fant de frem til teltet vi bodde i og ga oss livreddende hjelp, sier Safaa.

A month ago, Safaa’s family was evicted from a shelter they did not pay rent for. They were forced to pack their belongings and look for another place. “The landlord wanted to rent out the house to another family who could pay him. We had no place to go and we begged him to stay until the end of the winter but he refused and locked us out,” Safaa explains. 

Safaa and her family therefore built a small tent in a nearby field covering it with plastic sheets; it had no bathroom facility or kitchen supplies. Safaa hoped it would be a temporary solution. But the cold was unbearable and as the rain, snow and wind battered the tent, Safaa’s family feared their safety. They were vulnerable, they could not heat the tent, and felt insecure about their future. 

Safaa’s family spent a month in this tent before getting in touch with the Norwegian Refugee Council (NRC).
Safaa’s family now is able to enjoy a cozy place with windows, doors and blankets at nights. Their new house has been life-saving for Safaa and her children. It is different compared to living in a tent and she has made the house into a home. She has created a space for the children to have fun and play, to watch TV and do their homework. They can finally feel safe. They have been given a feeling of peace and security in their challenging life as refugees. Now, they can hope for a better future.

Photo: Nadine Malli/NRC
Endelig slipper Safaa (45) å bekymre seg over hvor familien skal bo. Innlagt vann og strøm gjør også hverdagen enklere for syvbarnsmoren.

Flyktninghjelpen skaffet familien umiddelbart en leilighet som tilhørte en libanesisk huseier. Vi har et eget huslyprogram i Libanon, hvor vi inngår en avtale med en huseier om å pusse opp en leilighet eller bygge på et hus mot at en flyktningfamilie får bo der gratis over en lengre periode. Det var dette programmet Safaa og familien fikk nyte godt av, og som garanterte familien gratis leilighet i ett år og to måneder.

I dag bor vi i en treroms leilighet med egen nøkkel, kjøkken og bad. Vi føler oss trygge og jeg slipper å bekymre meg for å bli kastet ut.
SAFAA (45), syrisk flyktning og syvbarnsmor

–  I dag bor vi i en treroms leilighet med egen nøkkel, kjøkken og bad. Vi føler oss trygge og jeg slipper å bekymre meg for å bli kastet ut, sier Safaa, og smiler.

Ny leilighet har gitt nytt håp

Safaa kan nå bruke tiden på å gjøre det koselig og fint i leiligheten. Et stort speil er hengt opp på badet. Vinduene har fått gardiner, og det har kommet opp bilder på veggene. Barna har fått plass til å leke, og familien kan slappe av og samles foran tv-en om kvelden.

Ahmad*, helps his mum with everything at home. He looks after his siblings and makes any chore his mum asks of him. “I always check the UNHCR file and remind my mom to renew it before it expires, I keep track on everything is going on here,” says and excited Ahmad.  

Photo: Nadine Malli/NRC
Eldstesønnen Ahmad* har tatt på seg et stort ansvar i familien.

– Flyktninghjelpen reddet livene våre. Nå føler vi at vi lever, ikke kun eksisterer, og vi har på ny begynt å drømme om en bedre fremtid, forteller Safaa.

Sønnen Ahmad* hjelper moren med alt i huset. Han passer på småsøsknene og gjør alt det moren ber han om.

– Jeg er ofte innom FNs flyktningkontor (UNHCR) og sjekker at mamma har husket å fornye registreringen, slik at vi er oppført på listen over hjelpetrengende, forteller han.

The girls, Aya* (9), and Sarah* (10), who want to become teachers in the future, created a small corner in the sitting room where they study their lessons and write their Home works.

Photo: Nadine Malli/NRC
Døtrene Aya* (9) og Sarah* (10) har endelig fått mulighet til å konsentrere seg om skolearbeid, og begge drømmer nå om å bli lærere.

Den nest eldste sønnen liker å tegne og male og han har fått sin egen plass i leiligheten der han kan utfolde seg. De to døtrene, som drømmer om å bli lærere, har også fått sin egen pult der de kan gjøre lekser.

I løpet av 2018 ble boligforholdene for syriske flyktninger i Libanon forverret. Andelen flyktninger som bodde i såkalte midlertidige bosettinger, ofte bestående av telt og plankehytter, steg fra 26 prosent i 2017 til 34 prosent i 2018. Familier som forsørges av en enslig mor har det aller vanskeligst. 44 prosent av disse familiene bor i såkalte midlertidige bosettingene.

(*Navn er blitt endret for å beskytte personenes identitet.)

Les mer om Flyktninghjelpens arbeid i Libanon her.