2019

Øyeblikk av håp

2019 har vært et år preget av lidelse og nød for millioner på flukt. Vi har fanget noen av øyeblikkene som gir håp.

Flyktninghjelpens 14.000 hjelpearbeidere i mer enn 30 land har i 2019 gjort en formidabel innsats med å yte hjelp til barn, unge, kvinner og menn på flukt. Hver enkelt av dem har sin egen historie å fortelle.

- Den beste gaven vi kunne fått

I slutten av november var jeg i Afghanistan. Da var mine kollegaer i Flyktninghjelpen i full gang med å skaffe familier på flukt tak over hodet, vedovner og brensel, slik at de kunne klare seg gjennom vinteren. De første meldingene om at barn frøs i hjel var allerede kommet.

I en bosetting for internt fordrevne like utenfor Mazar-i-Sharif nord i landet traff jeg på søstrene Salima (6) og Samira (5).

Les mer om hvordan en ovn til 200 norske kroner gledet de to jentene.

Suleiman (45) er fisker fra Hodeidah, på Jemens vestkyst. Han og familien ble tvunget til å flykte da krigen rammet fiskeindustrien. Nå starter han et nytt liv i havnebyen Ras Emran sør i landet. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Tilbake i fiskebåten

En gang hadde Suleiman egen båt og fisket i det fiskerike farvannet utenfor Hodeidah, på Jemens vestkyst. Så brøt krigen ut. Suleiman mistet alt da han og familien ble tvunget til å flykte.

Her kan du lese mer om hvordan han fikk hjelp til å starte et nytt liv i havnebyen Ras Emran sør i landet.

Ghena fikk tilbake rettighetene sine

Syv år gamle Ghena mistet alle sine rettigheter da hun og familien flyktet fra Syria. Flyktninghjelpen har hjulpet familien med å få på plass viktige identitetspapirer, slik at de kan få offisiell status som asylsøkere i nabolandet Jordan.

Her kan du leser mer om Ghenas historie og hvordan hjelp til å fremskaffe dokumenter bestemmer fremtiden til mennesker på flukt.

En elev vasker hendene sine på skolen i Basra i Irak. Sommeren 2017 hadde de vann i springen kun to timer om dagen her, og det var ikke drikkendes. Foto: Tom Peyre-Costa/Flyktninghjelpen

Vann redder liv

– Vi hadde bare ett toalett på hele skolen, og det var for det meste i ustand, forteller 14 år gamle Seham Aziz. Skolen hennes er en av 12 skoler i den sør-irakiske byen Basra, hvor Flyktninghjelpen har bidratt med nye toaletter, vannkraner og vanntanker.

Her kan du lese mer om Sehams historie og hvordan Flyktninghjelpen hjelper mennesker på flukt med tilgang til rent vann.

Foto: Nadine Malli/Flyktninghjelpen

- Katten er en av mine beste venner

– Jeg føler at han er mer enn en venn, han er mer som en bror, sier ti år gamle Leen om katten sin. Hun er palestinsk-syrisk flyktning bosatt i Libanon.

Kjæledyrene har en spesiell plass i hjertet til eierne. De sørger for kos og selskap, reduserer stressnivå og lindrer ensomhet.

Her kan du lese mer om Leen og hva kjæledyr betyr for mennesker på flukt.