Rent vann gir mindre sykdom

– Vi hadde bare ett toalett på hele skolen, og det var for det meste i ustand, forteller 14 år gamle Seham Aziz. Skolen hennes er en av 12 skoler i den sør-irakiske byen Basra, hvor Flyktninghjelpen har bidratt med nye toaletter, vannkraner og vanntanker.

Seham går i sjette klasse på barneskolen. Hun beskriver skolens tilstand før oppgraderingen i 2018, som uhygienisk.

– Det var veldig vanskelig å lære på skolen. Mange av vennene mine kom ikke på skolen fordi de ble syke av vannet. Broren min ble syk og måtte på sykehus fordi han han hadde drukket saltvann.

Tilgang til rent vann er viktig for å kunne være motstandsdyktige mot sykdom og ha god helse. Uten skikkelige sanitetsforhold kan vanntilgangen bli forurenset og sykdom spres raskt. I 2010 erklærte FN tilgang til rent vann og trygge sanitetsforhold som en menneskerettighet.

Flyktninghjelpen hjelper mennesker på flukt med tilgang til rent vann og trygge sanitetsforhold, og sørger for opplæring i god hygiene ved behov. Målet er å redde liv, forebygge sykdom og å fremme verdighet.

Skolebarn på sykehus

Sommeren 2018 var nivået av vannforurensing i Basra skyhøyt, og mange hjem mistet tilgangen til rent vann. Situasjonen ble stadig verre og mange beskrev det som den verste helserelaterte krisen på flere tiår. Over 100.000 mennesker måtte på sykehus på grunn av vannbårne sykdommer.

Vann- og sanitetsforholdene på skolene var særlig bekymringsfulle. Ødelagte klosetter og tørre vannrør, kombinert med overfylte klasserom, gjorde skolen til avlesteder for sykdomsutbrudd, som igjen førte til at mange sluttet på skolen. Bare det å kunne skru på en vannkran for å vaske hendene eller å få tilgang til rent drikkevann, ble en sjeldenhet.

Jenter i toalettkø på skolen Faihaa i Basra. Før Flyktninghjelpen oppgraderte toalettene her i 2018, hadde skolen kun fire latriner fordelt på mer enn 670 elever. Foto: Tom Peyre-Costa/Flyktninghjelpen

Lærerne og elevene meldte om utallige barn som havnet på sykehus med diaré, oppkast, utslett og skabb.

– I fjor, med den veldige sommervarmen og veldig salt vann, kunne vi ikke en gang ta en dusj. Vi fullførte ikke pensum fordi alle var syke, forteller Seham.

Sikrer god hygiene på skoler

Selv om vannkrisen i Basra fikk verdens oppmerksomhet, ble veldig lite gjort. Flyktninghjelpen tok derfor tak i problemet for å unngå at krisen eskalerte ytterligere.

Vi sendte eksperter til Sehams skole og elleve andre skoler, for å sette inn vanntanker og for å reparere kraner og toaletter. Med støtte fra Utenriksdepartementet sørget vi for at mer enn 21 000 elever fikk trygge hygieniske forhold.

– Før kunne vi ikke bruke toalettene - og hvis vi matte bruke de, matte vi vaske hendene med skittent vann etterpå. Nå er toalettene rene, og vi er ikke lenger bekymret for dette, forklarer Seham.

Les Sehams historie

Seham er en av over 2,4 millioner mennesker som har hatt nytte av våre program for vann, sanitærforhold og hygiene i 2018. Her er historier fra noen av måtene vi har betydd en forskjell.

Tilgang til rent vann

Mennesker kan ikke leve uten rent vann. Dette enkle biologiske faktum er utgangspunktet for mange humanitære kriser. Når store mengder med mennesker på flukt ankommer nye steder, vil ofte de lokale vannsystemene ikke ha kapasitet til å takle ette. Noen ganger er det ikke et trygt vannsystem på plass i det hele tatt.

I 2017 bodde over 3000 afghanske flyktninger i Dasht-e-Zahmatkeshan, som er en av de største midlertidige bosetningene i provinsen Kerman, i den sørøstlige delen av Iran. Området har 32 mursteinsfabrikker og er plassert i et tørt, nedbørsfattig landskap 50 kilometer fra nærmeste by. Her var tilgang til drikkevann en daglig utfordring.

En vanntank sørger for renset vann til innbyggere i Dasht-e-Zahmatkeshan i Iran. Foto: Hamid Sadeghi/Flyktninghjelpen

20 av fabrikkene hadde allerede brønner, men vannet var salt og sølete og uegnet som drikkevann. Også vannet de kjøpte fra nærliggende tanker var under standard, og barna klaget ofte på mageproblemer.  

Etter å ha undersøkt området og konsultert med lokalsamfunnet, installerte Flyktninghjelpen 22 renseanlegg for å heve vannkvaliteten hos nesten 500 familier i området.  

– Etter at renseanleggene kom trenger vi ikke drikke salt vann lenger, forteller 19 år gamle Pari Tajik, som bor i området. – Nå kan vi lage te av friskt drikkevann.

Les Tajiks historie (engelsk)

Doer og søppelhåndtering

Mangel på gode sanitetsforholdene påvirker ikke bare helsen, men kan og være et særlig problem for damer og jenters trygghet.

På det travle Hamar Weyne-markedet i Somalias hovedstad Mogadishu, hadde år med konflikt og fattigdom ført til at fasilitetene på markedsområdet var blitt neglisjert og nedslitt. Det var vanskelig for damene å finne skikkelige doer og de måtte ofte dra hjem for å benytte toalettet, og etterlate markedsbodene sine uten tilsyn.

Halimo Dhoore har vært kjøpmann i Hamar Weyne-markedet i fire år. Før gikk omsetningen her sakte, men hun har lagt merke til en endring etter at latrinestasjoner ble satt ut i 2017. Foto: Amun Osman/Flyktninghjelpen

For å snu denne trenden fordelte Flyktninghjelpen midler mellom en gruppe kvinnelige bodeiere, slik at de kunne etablere seks betalingstoaletter. Så fort de var ferdigbygd i februar 2017, ansatte kvinnene egne verter til å ta seg av kundeservice, rengjøring og vedlikehold. De nye toalettene gav markedet et sårt tiltrengt løft, og har til og med forbedret rensligheten på markedet som helhet, da flere markedsfolk anstrenger seg mer for å holde bodene sine presentable.

– Flyktninghjelpen gjør noe de humanitære aktørene vanligvis ikke gjør, forklarer markedsselger Halimo Dhoore. – De forsøker å forstå våre utfordringer og så forsøker vi å finne løsninger sammen. Latrinene er et eksempel på dette.

Les Halimos historie (engelsk)

Fremmer god hygiene

Det er livsviktig at befolkningen også forstår hvorfor god hygiene er nødvendig og hvilke faktorer som forårsaker og forebygger sykdom. Bevisstgjøring om og opplæring i hygiene er derfor like viktig som gode sanitærforhold og vannsystemer.

28 år gamle Selina Night og hennes ni barn flyktet fra Sør-Sudan i starten av 2017, etter at det hadde vært en oppblussing av vold i området. På vei over grensen til Uganda så de at mange mennesker døde av vannbårne sykdommer som kolera og diaré. I fluktkaoset ble god hygiene glemt bort.

– Folk drakk fra de samme elvene de både vasket seg og gjorde fra seg i, og som også dyrene drakk av, forteller Selina.

Selina passer på at familien har vann tilgjengelig for håndvask etter dobesøk. Foto: Nashon Tado/Flyktninghjelpen

Selina og barna hennes bor nå i Bidibidi, et bosetterområde for flyktninger i den nordvestlige delen av Uganda. Her gjennomfører Flyktninghjelpen jevnlige kampanjer for å øke bevisstheten rundt hygiene, underviser om hygiene i skoleklasser og støtter hygiene-klubber.

– Et rent toalett er viktig for hygienen. Det å lære hvordan jeg kan planlegge rengjøringen, hjelper meg å inkludere dette i min daglige rutine, sier Selina.

Les Selinas historie

Fakta

2 484 732 mennesker hadde i 2018 nytte av vårt arbeid med vann og sanitærforhold i over 19 land.

Les mer om vår arbeid med sanitærtjenester