Neglisjerte konflikter

Slik kan du engasjere deg!

Når vi snur ryggen til humanitære kriser, får det store og ødeleggende konsekvenser. Flere drives på flukt, familier splittes og hele samfunn og land går i oppløsning. Om flere engasjerer seg, kan vi endre dette.

Flyktninghjelpen lanserer i juni hvert år listen over de ti mest neglisjerte krisene i verden. Listen er basert på tre kriterier: mangel på pengestøtte til hjelpearbeid, lite mediedekning og politisk og diplomatisk neglisjering.

DU er en del av løsningen

Situasjonen ytterst alvorlig, men det er mulig å håndtere krisene, de er ikke uløselige problemer. Men da må vi være villige til å ta krisene inn over oss

For kun få år siden var det et fåtall forskere og aktivister som advarte mot klimaendringer og konsekvensene av dette. Nå vet vi at alle har et ansvar og at vi kan gjøre noe for å snu den negative utviklingen. Vi vil aldri kunne si at «vi ikke visste …».

Hvordan vi løser disse fluktkrisene i dag, sier derfor alt om hva slags samfunn vi ønsker å være og bevare. Klimasaken illustrerer også hvor stor forskjell én stemme kan gjøre, når 17 år gamle svenske Greta Thunberg klarer å få hele verdens øyne opp for klimakrisen. Din oppmerksomhet, din stemme betyr noe!

Krever at vi handler

Det er tydelig at flyktningkrisene krever politiske løsninger. Men den krever også individuelle handlinger. Vi må begynne å tenke og handle annerledes: Hvis du er en bedriftsleder: ansett flyktninger. Hvis du havner i diskusjoner: avliv myter og fordommer om flyktninger når venner og familiemedlemmer gjentar dem. Hvis det er stortingsvalg: stem på politikere som vil sette ut i livet de løsningene som kan løse krisene. Hvis du har penger å avse: gi dem til hjelpeorganisasjoner som kan gjøre en forskjell.

Her er noen eksempler på hvordan du kan engasjere deg: 

Neglisjert_liste_1-10_50x50pix.jpg

Dropp en kaffe
Gi bort prisen av en kopp kaffe hver uke – og kutt samtidig ned på koffeinet! (Vipps til 2142)

Neglisjert_liste_1-10_50x50pix2.jpg

Bevisstgjøring
Prat med venner og familie for å skape bevissthet rundt saken. 

Neglisjert_liste_1-10_50x50pix3.jpg

Vær en uredd talsperson
Engasjer deg i saken. Si din mening og delta i debatter. #neglisjert

Neglisjert_liste_1-10_50x50pix4.jpg

Støtt en hjelpeorganisasjon
Du kan for eksempel bli fast giver i Flyktninghjelpen

Neglisjert_liste_1-10_50x50pix5.jpg

Arranger en innsamling på Internett
Innsamlinger på nettet er en fin måte å samle inn penger på og til å få satt søkelys på viktige saker, og perfekt i tider når man ikke kan møtes ansikt til ansikt. Virtuelle konserter, auksjoner og idrettskonkurranser har fungert veldig godt under koronaepidemien.  

Neglisjert_liste_1-10_50x50pix6.jpg

Vær kreativ på kontoret! 
Jobber du i detaljhandel eller serveringsbransjen? Eller kanskje du har ditt eget selskap? Gi en andel av overskuddet til en humanitær organisajon!  

Neglisjert_liste_1-10_50x50pix7.jpg

Skap oppmerksomhet - del 
Del relevant informasjon på Facebook og Instagram. Tagg oss gjerne når du deler! 

nrc_flyktninghjelpen  flyktninghjelpen  @flyktninghjelp

Neglisjert_liste_1-10_50x50pix8.jpg

Reis og utforsk verden
Selv om ikke alle har muligheten til å reise rent fysisk, finnes det stadig flere digitale «reiser» man kan ta. Delta på webinarer, se dokumentarer på Internett, les lokale aviser og vær en «digital turist»! Du kan til og med ta en virtuell tur i en flyktningleir og oppleve selv hvordan det er å være på flukt.

Neglisjert_liste_1-10_50x50pix9.jpg

Lær mer om humanitære kriser
Flyktninghjelpen er ikke alene om å hjelpe mennesker på flukt. Følg andre humanitære organisasjoner på sosiale medier.