Utdanning = jobb nr. 1

Klokka er syv og ei blid jente i rød kjole kommer inn i klasserommet og finner plassen sin. Læreren ber henne komme fram til tavla og skrive leksene sine. 1-2-3-4-5-6, skriver hun, og går tilbake til plassen igjen.

Seks år gamle Safari Rose er glad for å være tilbake på skolen. Familien hennes måtte flykte da væpnede grupper fant veien til nabolaget hun bodde i, i Juba i Sør-Sudan. Våren 2018 er hun ett av 3.500 barn som går på Hope Primary School, som Flyktninghjelpen bygget i 2014.

Utdanning er noe mennesker på flukt alltid ønsker seg. Derfor er det også noe vi i Flyktninghjelpen prioriterer høyt. Utdanning gir beskyttelse, en følelse av normalitet, en måte å bearbeide traumer og håp for fremtiden. Vi mener det er like viktig som mat eller tak over hodet.

– Vi inkluderer skole og utdanning i vårt humanitære arbeid fra dag én, forklarer Annelies Ollieuz, som leder Flyktninghjelpens arbeid med utdanning.

Skole gir håp for framtiden

Safari bor i en leir i utkanten av Juba sammen med moren og fem søsken. Hun er et av mange barn som har vært vitne til den brutale konflikten i Sør-Sudan. Faren hennes ble drept av væpnede grupper, og broren døde da de prøvde å komme i sikkerhet. Hun er lei av krigshandlingene.

– Jeg savner faren og broren min. Jeg håper virkelig at freden kommer til Sør-Sudan.

Safari og moren hennes, i leiren der de bor i utkanten av Juba. Livet er tøft for familien på syv. Faren til Safari ble drept av væpnede grupper og moren hennes er nå aleneforsørger. Safari hjelper til hjemme, feier gårdsplassen og hjelper moren med å lage mat. Foto: Ingrid Prestetun / Flyktninghjelpen

Livet i leiren er tøft. Moren til Safari er aleneforsørger, og sliter med å skaffe mat, vann og såpe til barna sine. Noen ganger drar hun ut i skogen i nærheten for å samle ved og selger den for å kjøpe mat. Safari hjelper til hjemme, feier gårdsplassen og hjelper moren med å lage mat.

Nå går Safari på grunnskolen Hope fra 7 til 12 på morgenen, mandag til fredag hver uke. Utdanning er veldig viktig for henne og hun har bestemt seg for å være en flittig elev.

– Jeg skal jobbe hardt på skolen. Hvis jeg klarer å fullføre, vil jeg bidra til å skape freden og gjenoppbygge landet ved å bygge skoler og sykehus, sier hun.

Les Safaris historie (engelsk)

Utdanning i krisesituasjoner

Barn i alle aldre går på Hope Primary School. Mange av lærerne har selv måttet flykte. Flyktninghjelpen gir dem opplæring og sørger for at de er godt rustet til å jobbe som lærere i en krisesituasjon.

Vi ønsker å gi barna håp for framtiden og la dem glemme fortiden
John Rutaro, som jobber for Flyktninghjelpen i Sør-Sudan

– Disse barna må få utdanning nå slik at de kan bli gode ledere en dag, sier rektor James Kot Nyuon. Han påpeker at mange av elevene sliter med traumer. Psykososial støtte er derfor en viktig del av skoleplanen.

– Vi ønsker å gi barna håp for framtiden og la dem glemme fortiden, forklarer John Rutaro, som jobber for Flyktninghjelpen i Sør-Sudan.

Safari er en av mer enn én million mennesker over hele verden som fikk glede av utdanningsprosjektene til Flyktninghjelpen i 2018. Her er noen av måtene vi bidrar til å gjøre en forskjell på:

Davilla (til venstre) gikk glipp av fire års skole da hun ble tvunget til å flykte fra volden i hjembyen i Den sentralafrikanske republikk. Nå går hun i en klasse for elever som har mistet deler av skolegangen, som er organisert av Flyktninghjelpen. Hun drømmer om en framtidig karriere som sykepleier. Foto: Chanel Igara / Flyktninghjelpen

For å møte disse utfordringene, tilbyr Flyktninghjelpen spesielle klasser for å hjelpe barn på flukt til å ta igjen skolegangen de har gått glipp av. I de sørlige delene av Den sentralafrikanske republikk har vi hjulpet flere tusen barn tilbake til skolen. En av disse er Davilla (16), som gikk glipp av fire års skole da hjembyen ble rammet av vold.

– Jeg er virkelig glad nå. Skolen er framtiden min. For mamma var det veldig viktig at jeg kunne komme tilbake til skolen. Hun vil heller at jeg lærer noe i klassen enn at jeg bare er hjemme. Moren min tror dette vil gi meg gode muligheter senere i livet, sier Davilla (16) fra Kemo sør i Den sentralafrikanske republikk.

Les Davillas historie

Gjenoppbygging av skoler og utdanning av lærere

Selv når flyktningbarn kan gå på skolen, er det ofte mangel på lærere og klasserom. Vold tvinger ofte skolene til å stenge, og det store antallet nye elever gjør at systemet ikke er i stand til å håndtere utfordringene.

Flyktninghjelpen gjenoppbygger skoler, utdanner nye lærere og skaffer viktig utstyr for å møte dette behovet. Vi har som mål å hjelpe alle som bor i områdene der flyktninger og internt fordrevne bosetter seg. Ved å støtte både vertsamfunnet og de som har flyktet dit, unngår vi at det oppstår konflikt og misnøye.

Kavira (13) spiller et spill kalt ‘kaloke’ sammen med de nye skolevenninnene på Kihito Primary School i DR Kongo. "Det er morsomt spill som hjelper meg å slappe av og ha det bra," sier hun. Foto: Ephrem Chiruza / Flyktninghjelpen

I 2018 bygde vi for eksempel 28 nye klasserom i det konfliktherjede Rutshuru-området i DR Kongo. Disse klasserommene er nå fulle av barn fra nærmiljøet, flyktninger som har returnert og barn på flukt. Vi utdannet også lærere og delte ut kladdebøker, penner og blyanter til tusenvis av elever. Elever som Kavira, en 13 år gammel jente som måtte slutte på skolen to år tidligere.

Jeg hadde mistet håpet og var bekymret for framtiden min. Jeg var veldig glad for å kunne begynne på skolen igjen.
Kavira (13) fra Rutshuru-området i det østlige DR Kongo

– Jeg var trist og kjedet meg. Jeg kunne ikke å møte klassekameratene mine lenger. Jeg hadde mistet håpet og var bekymret for framtiden min. Jeg var veldig glad for å kunne begynne på skolen igjen. – Kavira (13) fra Rutshuru-området i det østlige DR Kongo.

Les Kaviras historie

Teknisk- og yrkesopplæring

Å lære praktiske ferdigheter er viktig for at flyktninger og internt fordrevne skal kunne komme tilbake til et vanlig liv og forsørge seg selv og familien. Ofte har de sett at både hjem og levebrød har blitt ødelagt og må starte på nytt i et ukjent miljø med få muligheter.

Vanligvis fokuserer humanitære utdanningsprogram på barn opp til 14 år, mens ungdom over 15 ofte blir overlatt til seg selv. Flyktninghjelpen ønsker på å fylle dette gapet.
– Vi gir blant annet ungdommene rådgivere som hjelper dem til å realisere potensialet sitt, forklarer Ollieuz.

I Basra tilbyr Flyktninghjelpen landbruksutdanning for unge bønder, for å hjelpe dem med å håndtere den pågående vannkrisen. Ali (til venstre) sier: “Vi lærte om pløying, bruk av drivhus og gjødsling. Vi har allerede begynt å bruke teknikkene for å beskytte gårdene våre.” Foto: Tom Peyre-Costa / NRC

Vi tilbyr også teknisk- og yrkesopplæring for å hjelpe flyktninger og internt fordrevne til å tjene penger og bli mindre sårbare for framtidige utfordringer. I Irak tilbyr vi for eksempel landbruksutdanning for unge bønder for å gjøre dem i stand til å takle den voksende vannkrisen sør i landet. Mazin, en bonde fra Zubair-distriktet i Basra, ser allerede fordelene med dette.

– Før vi fikk opplæringen pleide vi å dyrke på en tilfeldig måte uten å bruke vitenskapelige teknikker, men etter opplæringen lærte vi hvordan vi skulle bearbeide jorda for plante, hvordan vi skulle så og hvordan vi skulle gjødsle. Nå har vi bedre informasjon om dyrkingsteknikker.
Mazin, fra Basra i Sør-Irak

– Før vi fikk opplæringen pleide vi å dyrke på en tilfeldig måte uten å bruke vitenskapelige teknikker, men etter opplæringen lærte vi hvordan vi skulle bearbeide jorda for plante, hvordan vi skulle så og hvordan vi skulle gjødsle. Nå har vi bedre informasjon om dyrkingsteknikker.

- Mazin, fra Basra i Sør-Irak

Les Mazins historie
 

Tall og fakta

I 2018 fikk hele 1.074.779 mennesker glede av utdanningsarbeidet vårt, fordelt på 24 land rundt om i verden.

Vi jobber med barn og unge mellom seks og 24 år, med særlig fokus på de som står utenfor skolen eller har fått skolegangen avbrutt.

Les mer om utdanningsarbeidet vårt

 

Hvordan du kan gjøre en forskjell

Bli med å støtte de 70,8 millioner menneskene som er på flukt på grunn av krig og forfølgelse over hele verden. Du kan støtte arbeidet vårt på følgende måter:

1. Gi en gave til Flyktninghjelpen i dag - via vårt sikre og enkle donasjonssystem på internett.

2. Start din egen innsamlingsside - og inviter venner og familie til å hjelpe deg med å nå målet ditt.

3. Les om ti ting DU kan gjøre for verdens flyktninger - og oppdag noen kreative måter du kan samle inn penger og skape bevissthet på.

For andre måter å støtte oss på kan du se siden Gjør en forskjell.

Takk skal du ha! Sammen kan vi redde liv og skape en ny framtid.