Farhiyo Iishaar Omar fears her daughter was attacked by lions. 
Photo: Ingrid Prestetun/NRC
Somalia

Frykter at datteren er tatt av løver

Væpnede menn stormet inn i huset deres. To onkler ble skutt foran øynene på resten av familien. Farhiyo og familien flyktet i det de gikk og sto i. I panikken forsvant den eldste datteren hennes.

Kadia var 13 år da angrepet skjedde i 2016. Hun rømte ut av huset for å komme unna angriperne. Siden har ikke Farhiyo Iishaar Omar (33) sett datteren.

Resten av familien flyktet fra Kebri Dehar i Ogaden-regionen i Etiopia til nabolandet Somalia uten datteren. De fikk verken med seg eiendeler eller husdyrene sine, som angriperne jaget vekk. Det meste av flukten foregikk til fots, og det tok tre uker før de var framme i Puntland-regionen i Somalia.

Tror datteren er spist av løver

Farhiyo er en livlig dame som spøker og ler mye, men når hun begynner å fortelle om det som skjedde den dagen de måtte flykte, blir hun mørk og tom i blikket. Vi merker at det er vanskelig å tenke tilbake på det som skjedde.

Farhiyo and her family fled from Kebri Dehar in the Ogaden region of Ethiopia to neighbouring Somalia. Photo: Ingrid Prestetun/NRC
Farhiyo og familien hennes flyktet fra Kebri Dehar i Ogaden-regionen i Etiopia til nabolandet Somalia. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Alt skjedde veldig fort, og derfor rakk de ikke å få med seg noen eiendeler. Men langt verre var det at de heller ikke kunne finne datteren Kadia før de måtte flykte. De håpet i det lengste at hun hadde kommet seg i sikkerhet, men etter hvert som tiden gikk uten at det kom livstegn fra henne, forsvant håpet mer og mer.

Farhiyo ringte naboer og venner som fortsatt bodde i området, men ingen hadde sett henne. Kort tid etter angrepet hadde naboer observert et dødt menneske på bakken, men frykten for angriperne gjorde at de ikke hadde kunnet finne ut hvem det var. Da de kom tilbake noen dager senere var liket borte.

Moren frykter at den døde personen var datteren, som var drept av angriperne og senere spist av løver som holder til i området.

Flyktet fra Etiopia til Somalia

Selv om Etiopia har hatt en positiv utvikling på mange områder de siste årene, noe som førte til at Dr. Abiy Ahmed fikk Nobels fredspris for 2019, har vold og fordrivelse preget deler av landet. Et av de hardest rammede områdene er Ogaden-regionen hvor Farhiyo og familien bodde. De fleste som bor i denne regionen, er etnisk somaliere.

Nye tall fra Flyktninghjelpens Internal Displacement Monitoring Centre, viser at over én million ble drevet på flukt internt i Etiopia bare i 2019. Fordrivelsene har pågått i flere år, og mange har også flyktet over grensen til nabolandet Somalia. Til tross for at Somalia har over 2,6 millioner internt fordrevne har de også tatt imot et mange flyktninger fra Jemen og Etiopia.

Farhiyo and her family now live in a refugee camp outside Garowe, in Somalia. Photo: Ingrid Prestetun/NRC
Idp-camp outside Garowe, Puntland.
Photo: Ingrid Prestetun/NRC
Farhiyo og familien hennes bor nå i en flyktningleir utenfor Garowe i Somalia. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Farhiyo, mannen hennes og de seks andre barna bor nå i en flyktningleir utenfor Garowe. I tillegg til etiopiske flyktninger bor det mange internt fordrevne somaliere i leiren. De fleste har flyktet på grunn av den tilbakevendende tørken i Somalia, men en del har også flyktet fra den blodige konflikten sør i landet.

Store humanitære behov

Flyktninghjelpen deler ut nødhjelp til dem som bor i leiren, i form av kontanttilskudd slik at de selv kan kjøpe mat og nødvendighetsartikler. Det store antallet nye internt fordrevne i Somalia gjør at behovet for nødhjelp har økt kraftig, men de humanitære bevilgningene har ikke økt i takt med behovet.

I likhet med mange flyktninger og internt fordrevne sliter Farhiyo med å få endene til å møtes. Mannen til Farhiyo er syk og kan derfor ikke jobbe, noe som gjør det ekstra vanskelig for familien.

Sabrin, now 10, was seven years old when the family fled. She remembers how scared she was when it happened. Photo: Ingrid Prestetun/NRC
Sabrin, som nå er ti år, var syv år da familien flyktet. Hun husker hvor redd hun var da det skjedde. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

De yngre barna leker, tilsynelatende sorgløst, med andre barn i leiren. Men Sabrin (10), som var syv år da familien flyktet, husker hvor redd hun var da det skjedde. Hun forteller at hun merker at tapet av storesøsteren har gått tungt inn på moren. Hun er også bekymret for at den midlertidige boligen de har bygget i leiren er i dårlig stand og ikke vil være tett når regntiden kommer.

Angrepet med kniv i leiren

Farhiyo viser oss et stygt kutt som sønnen Yasin på 18 måneder har på armen. Hun forteller at en mann tok seg inn i hytta de bor i og angrep henne med kniv mens hun ammet sønnen. Han forsøkte å stikke kniven i brystet hennes. Hun klarte å vri seg bort og unngikk så vidt å bli truffet, men i stedet traff kniven sønnen som hun holdt i armene.

Farhiyo shows the nasty cut that her 18-month-old son Yasin has on his arm. A man entered their hut recently and attacked her with a knife. Photo: Ingrid Prestetun/NRC
Farhiyo viser fram det stygge kuttet den 18 måneder gamle sønnen Yasin har fått i armen. En mann tok seg inn i hytta deres og angrep henne med kniv. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Hun vet ikke om mannen som angrep henne var ute etter å voldta henne eller om han ville stjele tingene deres. Da hun skrek, rømte han ut av hytta.

Opplevelsen har gjort Farhiyo utrygg, og hun forsøker å unngå å gå ut alene etter at det har blitt mørkt. Voldtekt og andre former for overgrep er en stor trussel mot mange kvinner som bor i flyktningleirer. Når hun må på toalettet på kvelden ber hun nå noen følge henne.

Les mer om arbeidet vårt i Somalia