Syria

Gjenoppbygger sykehus på fire uker

Ti år med konflikt har lagt Syrias helsevesen i ruiner. Bare ett sykehus i hele landet var i stand til å gjennomføre Covid-19-tester da de første smittetilfellene begynte å dukke opp. Flyktninghjelpen har rehabilitert ødelagte helseinstitusjoner slik at den syriske befolkningen skal kunne føle seg tryggere under pandemien.

Før krigen, var Aleppo guvernement det mest folkerike i landet, hjem til rundt fem millioner mennesker. Legesenteret Zahi Azraq var tidligere livsviktig for de som bor i området, men har vært satt ute av drift siden 2012 på grunn av konflikten.

Mange av oss tar for gitt å ha tilgang til et sykehus i nærheten. Det er trygt å vite at man har et sted å gå til for å få hjelp hvis man blir syk eller skadet. Denne tryggheten har ikke innbyggerne i Aleppo hatt på over syv år.

Les billedteksten Siden 3. mai har senteret vært i stand til å teste for koronaviruset. Dette vil ha en stor innvirkning på hvordan landet klarer å kontrollere viruset. Foto: Flyktninghjelpen

Får oversikt over pandemien

30. mars i år fikk Syria sitt første dødsfall som følge av Covid-19. Til å begynne med så det ut til at situasjonen var under kontroll siden antall nye tilfeller vokste langsomt. Men det ble etter hvert klart at dette ikke ga et korrekt bilde av situasjonen, fordi det bare var ett legesenter i hele landet som kunne stille diagnose på sykdommen.

En forutsetning for å bryte smittekjeden, er å ha et nøyaktig bilde av antall smittetilfeller. For et område så stort som Aleppo, var det avgjørende å få et testsenter på plass. Derfor bestemte Flyktninghjelpen seg for å hjelpe til.

– Jeg er stolt over å være en del av laget

I samarbeid med Helsedepartementet, Aleppo-guvernementet og Syria Trust for Development, klarte vi å rehabilitere det livsviktige medisinske senteret på bare fire uker.

Siden strømforsyningen i området er usikker, monterte vi solcellepanel og skaffet en generator, slik at senteret kunne beholde strømtilførselen også under strømbrudd.

Les billedteksten Det medisinske senteret vil være i stand til å opprettholde strømforsyningen under strømbrudd, takket være de nye solcellepanelene. Foto: Flyktninghjelpen

Wassim, som jobber med byggeprosjekter for Flyktninghjelpen, bidro med rehabiliteringen av Zahi Azraq.

-Jeg er stolt over at jeg var en del av teamet ... og at dette er det første laboratoriet i Aleppo som kan testet for koronavirus. Jeg håper arbeidet vil bidra til å lindre lidelsen og bryte smittekjeden, sier Wassim.

Helsetilbud er avgjørende

Senteret er nå åpent og vil kunne betjene 20.000 mennesker. Det kan gi akuttpleie, har polyklinkk, røntgenavdeling og pasientrom. Den inneholder også et laboratorium for testing av koronavirus og HIV.

Fra 3. mai har senteret kunnet teste for koronavirus. Dette vil ha stor betydning for hvordan landet kan kontrollere viruset.

Les billedteksten Laboratoriet inne i det gjenoppbyggede medisinske senteret som tester for Covid-19.

Men senteret har også hatt en betydning på andre måter. Siden gjenåpningen har det vært en kraftig økning i antall fordrevne som frivillig vender tilbake til området. Dette viser hvor viktig helsetjenester er for å skape en følelse av sikkerhet.

Ettersom antallet tilfeller av Covid-19 øker i Syria, håper Flyktninghjelpen at testkapasiteten vil fortsette å utvides, og at syrere over hele landet vil kunne få tilgang til tjenester som rent vann, noe som bidrar til å holde viruset i sjakk.

Les mer om arbeidet vårt i Syria