Afghanistan

– Humanitær katastrofe truer

En dødelig cocktail med langvarig krig, tørke og koroanapandemi truer nå millioner av afghanere. Flyktninghjelpen slår alarm: Dersom hjelpen uteblir vil folk i hopetall fryse og sulte i hjel.

Flyktninghjelpen slår nå alarm, Sletten beskriver situasjonen slik:

– Afghanistan er i ferd med å kollapse. Om vi ikke handler nå vil det få katastrofale følger.

– Flere land, ikke minst Nato-landene som nå har trukket ut soldatene sine fra landet, har et moralsk ansvar for å forhindre en humanitær katastrofe. De etterlot seg kaos og millioner av mennesker som ikke vet hvordan de skal skaffe brød på bordet eller hvor barna skal sove de kommende uker og måneder. Vinteren står for tur, og det haster med å få frem hjelpen, sier Astrid Sletten, som leder Flyktninghjelpens arbeid i landet.

Støtt vårt arbeid med å redde liv!

Les billedteksten Attah Mohammad var skomaker i byen Kunduz og flyktet med familien inn til Kabul. Han har nettopp mottatt mat fra lokale innbyggere i Kabul og spiser her sammen med barnebarnet, Abdurrahama, 8. Attah og familien klarte å få med seg noen eiendeler da de flyktet, blant annet en trykkoker, tekanne, tekopper og et teppe. Madrasser og puter har familien fått av lokale innbyggere. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

En dødelig cocktail

Mer enn 3,5 millioner var på flukt fra krig og tørke ved inngangen til dette året, og mer enn 18 millioner hadde behov for humanitær hjelp for å overleve. Det siste halvåret har mer enn en halv million blir fordrevet fra hjemmene sine. I tillegg til den langvarige konflikten sliter afghanerne med den verste tørken på 30 år. På toppen av alt sliter Afghanistan, som alle andre land, med koronapandemien.

De internasjonale styrkene etterlot også et land i kaos, hvor bankvesenet og store deler av samfunnsstrukturen er brutt sammen. Verdensbanken har advart mot at syv av ti afghanere vil havne under fattigdomsgrensen. Matprisene har skutt i været, og en tredel av befolkningen vet ikke om de vil ha tilgang på nok mat fremover.

Les billedteksten Familiene som har søkt tilflukt i hovedstaden Kabul overlever nå på mat, vann, tepper, telt og annet utstyr som de får av lokalbefolkningen. Dette er en av vannpostene som ble installert av en lokal hjelpeorganisasjon i Azadi-parken. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

Slår seg ned i Kabuls parker

– Afghanerne trenger oss mer enn noensinne. Mange har søkt beskyttelse i de større byene. Tusenvis bor nå i telt, under presenninger eller rett og slett under åpen himmel i Kabuls parker. Jeg traff flere av disse familien denne uken, og de vil ikke klare seg lenge uten hjelp, forteller Sletten, som har jobbet i landet i flere år.

Zahra Omari, flyktet til Kabul fra Kunduz-provinsen med sine seks barn. Hun og familien er én av de mange som nå frister tilværelsen i en av Kabuls parker:

– Da familiene i nabolaget flyktet hals over hodet, tok jeg med mine seks barn og flyktet for livet. Jeg rakk ikke engang å ta med meg melk til yngstedatteren på 10 måneder, forteller hun.

Les billedteksten Zahra Omari, flyktet sammen med sine seks barn fra området Bandar Khan Abad i Kunduz-provinsen til hovedstaden Kabul, hvor hun har søkt tilflukt i en av byens parker, som så mange andre fordrevne familier. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

– Haster med å skaffe penger

– Takket være innbyggerne i Kabul, som har gitt de fordrevne familiene mat og vann, har de overlevd så langt. Men afghanerne kan ikke hjelpe dem alene. Skal alle som trenger det få husly, vann, mat, medisiner og nødvendig sanitær hjelp må det internasjonale samfunnet på banen med bistandsmidler, mener Sletten.

Ifølge Sletten har man nå et vindu på maksimalt to måneder for å få på plass midlene som skal til for å kunne hjelpe.

Flyktninghjelpen har vært i Afghanistan siden 2003, og har 1.600 afghanske ansatte og jobber i 14 provinser i hele Afghanistan. I fjor nådde vi frem med livreddende hjelp til 762.076 mennesker. Les mer om vårt arbeid i Afghanistan her.

– Vi fortsetter hjelpearbeidet

Under maktskiftet i landet ble Flyktninghjelpen tvunget til å midlertidig å sette hjelpearbeidet på vent.

– Vi gjenopptar nå arbeidet. Det er særlig viktig å ta vare på barna og få de tilbake på skolebenken, men vi forbereder oss også på å skaffe flere familier tak over hodet før vinteren kommer, forteller Sletten

Støtt vårt arbeid med å redde liv!

– Vi håper på det beste, men forbereder oss på det verste, og skal vi klare å forhindre katastrofen er vi avhengig av mer penger, fri tilgang til de som er i nød og at sikkerhetssituasjonen blir bedre, både for de vi skal hjelpe og egne ansatte, sier Sletten.