NORCAP Head office staff, Elise Luhr Dietrichson, Helen Kape Peters and Eirin Ulleberg visiting a refugee camp in northern Uganda, 2018. (Photo: Emile Ntempera/NORCAP)
75 år for mennesker på flukt

– Det er vondt å se et barn på fem år veie like mye som en to-åring

Helen Kape Peters har vært på flukt og opplevd hvordan det er å legge seg sulten fordi det ikke er nok mat. I dag leder hun Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAPs arbeid i Afrika.

Jeg kommer fra Afrikas horn, et område med en lang historie med krig og konflikt, forteller Helen.

Foreldrene er fra Sør-Sudan, men hun ble født i Uganda etter at foreldrene flyktet fra hjemlandet på grunn av krig og konflikt.  Familien returnerte til Sør-Sudan etter noen år, men har siden blitt nødt til å dra tilbake til Uganda. Helen flyttet til Norge.

Med utdannelse innen ernæring, er hun opptatt av hva krig og konflikt gjør med befolkningens tilgang til mat. Familien hennes har også selv opplevd sammenhengen mellom konflikt og det å ikke kunne spise seg mett.

– Da vi bodde i Sør-Sudan opplevde vi flere ganger å ikke ha nok mat, særlig da konflikter gjorde at vi måtte flykte.  Foreldrene mine fortalte meg at som flyktninger hadde de ikke noen annen måte å få tak i mat enn gjennom hjelpeorganisasjoner.


Flyktninghjelpen hjelper mennesker på flukt i over 30 land verden over. Støtt vårt arbeid i dag.


 

Behandlet alvorlig underernærte barn

Da hun var i tjueårene jobbet Helen i en flyktningleir utenfor Sudans hovedstad Khartoum. Som ernæringsspesialist behandlet hun alvorlig underernærte barn ved et mobilt sykehus.

–  Barna kom inn hver morgen for å bli veid og få mat og medisiner. Mange av dem var syke, de kunne ikke snakke eller sitte oppreist. Det er vondt å se et barn på fem år veie like mye som en to-åring. Men når de begynner å få mat regelmessig, ser man at de blir bedre. De begynner å smile og leke, og du kan få til et samspill med dem igjen, minnes Helen.

Young Helen Kape Peters, Head of the Africa Unit in NORCAP's deployment section.  Photo from 1991. (Private)
Helen kom til Norge da hun var 22. Dette bildet er tatt like før hun forlot hjemlandet sitt. (Foto: Privat)

Jobber for mennesker på flukt

Helen hatt ulike oppdrag i Flyktninghjelpen og NORCAP siden 1997. I dag leder hun arbeidet med å sende eksperter til flere afrikanske land. Dette er eksperter på ernæring og matsikkerhet samt fagfolk som jobber med konfliktløsning, fredsovervåking, beskyttelse, utdanning, pengestøtte, tilpasning til klimaendringer og å redusere risikoen for katastrofer.

– Vi jobber gjennom andre organisasjoner for å hjelpe mennesker på flukt. NORCAP er en beredskapsstyrke bestående av personer med ulik ekspertise som vi låner ut til FN eller lokale myndigheter for å avhjelpe en krise. For eksempel får vi forespørsler fra FN om vi har noen som kan koordinere matdistribusjon i flyktningleirer i Etiopia. Da går vi inn i databasen vår, finner en passende kandidat og sender vedkommende på FN-oppdraget, forklarer Helen.


Flyktninghjelpen hjelper mennesker på flukt i over 30 land verden over. Støtt vårt arbeid i dag.


 

Internally displaced girls using their solar radio upon distribution. Mopti, Mali. (Photo: Alassane Guindo/NORCAP)
Barn på flukt i Mopti-regionen i Mali tester ut solcelle-drevne radioer de har fått utdelt for å kunne få fjernundervisning. Foto: Alassane Guindo/NORCAP

Jubilant

I år fyller NORCAP 30 år og er en av verdens ledende beredskapsstyrker.

– I fjor sendte vi folk til 76 land, forteller Helen. – Akkurat nå jobber jeg med å finne frem til eksperter vi kan sende til Sør-Sudan for å beskytte barn, på oppdrag for Unicef. I Sør-Sudan blir barn rekruttert av væpnede grupper, og vi sender eksperter som skal jobbe for å få barna løslatt fra disse gruppene og få dem tilbake på skolebenken.

Koronapandemien har i stor grad rammet de mest sårbare, barn på flukt eller barn som vokser opp i områder preget av krig og konflikt.

– Det siste året har mange barn har stått uten skoletilgang på grunn av pandemien. De har ikke internett, ikke pc, så sitter de hjemme og gjør ingenting, forteller Helen, og legger til: – Når de mangler et skoletilbud, risikerer dessuten unge jenter å bli gift, og gutter har større sjanse for å bli rekruttert til væpnede grupper.

NORCAP har folk som jobber med å finne ut hvordan barn kan få tilgang til utdanning, for eksempel fjernundervisning over radio i stedet for internett.


Tar med seg egne erfaringer

– Jeg har selv vært på flukt og jeg har jobbet med mennesker som har vært på flukt, det tar jeg med meg i jobben min, sier Helen. – Jeg ønsker å være der og jobber for andre som gjennomlever det jeg selv har opplevd.

Det er viktig for Helen at ekspertene NORCAP sender ut har respekt for menneskene de skal bistå.

– Og at vi, gjennom jobben vi gjør, bidrar til å gjøre livet til mennesker på flukt litt bedre, avslutter hun.