Afghanistan

Barna er krigens største ofre

– Jeg skulle egentlig gått i åttende klasse, men her i denne leiren hvor vi har søkt tilflukt finnes det ingen skole, sier Bakht Mohammad (15).

Han er én av mange som er drevet på flukt det siste året. Krigshandlinger og tørke har ført til at over 3,5 millioner afghanere er på flukt i eget land, og hver dag drives over ett tusen barn på flukt som følge av krigshandlinger. FNs nødhjelpskontor anslår at mer enn 18 millioner afghanere har behov for humanitær hjelp.

Vil du hjelpe mennesker som blir tvunget på flukt? Støtt vårt nødhjelpsarbeid.

Det siste halve året har Mohammad bodd sammen med familien i Jamal Nika Camp, en leir som huser om lag 500 familier. Leiren ligger i et ørkenområde utenfor millionbyen Kandahar.

– Ingen av barna i leiren går på skole. Jeg har aldri vært utenfor leiren, og jeg vet ikke hvor langt det er til nærmeste skole. Jeg har gått glipp av mange viktige eksamener. Her er det ingenting å gjøre. Vi har ingen fremtid her, sier Mohammad.

Dramatisk situasjon

  • Hver dag fordrives over ett tusen barn.
  • Aldri før har så mange barn blitt drept og skadd. Første halvår i år ble 468 barn drept.
  • Skolen, som skulle være en trygg arena for vekst og utvikling, er blitt en del av slagmarken. I fjor førte krigshandlinger til at 250 skoler ble stengt, og over 120.000 barn mistet muligheten til utdanning.
  • Mer enn 2,6 millioner barn har behov for hjelp til utdanning.
  • Også de som er satt til å hjelpe rammes. Bare i juni måned ble 12 hjelpearbeidere drept i Afghanistan.
Trebarnsmoren Bibi Aisha (37) har søkt tilflukt i den samme leiren. Hun sitter med bena i kors på sanden utenfor teltet og forsøker å lære seg alfabetet. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

Hjelp til skolebøker

Trebarnsmoren Bibi Aisha (37) og familien har søkt tilflukt i den samme leiren. Hun sitter med bena i kors på sanden utenfor teltet, som nå er blitt familiens nye hjem. I venstre hånd har hun en kladdebok, i høyre hånd en kulepenn.

– Familien vår fikk 16.000 afghani (tilsvarende 1.700 norske kroner) av Flyktninghjelpen til å kjøpe oss det mest nødvendige. Noe av pengene brukte jeg på skolesaker til sønnen min, slik at han på egen hånd kan fortsette studiene, forteller hun.

Selv har Bibi aldri fått muligheten til å gå på skole, men nå forsøker hun å lære meg alfabetet på sitt lokale språk Balochi.

Det er lite som skal til for å hjelpe. 250 kroner er nok til et sett skolebøker og skrivesaker. Støtt vår arbeid!

Dersom Bakht Mohammad (15) ikke får muligheten til å vende hjem eller myndigheter og hjelpeorganisasjoner starter opp skoleklasser i leiren han nå bor, blir fortsatt skolegang og utdanning en fjern drøm. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

Allerede før koronapandemien gikk kun 52 prosent av guttene og 41 prosent av jentene i Afghanistan på skole. Tallene for barn fra internt fordrevne familier var langt mer nedslående: 67 prosent av jentene og 55 prosent av guttene gikk ikke på skole.

– Situasjonen er alarmerende og vi risikerer å miste en hel generasjon unge afghanere, sier spesialrådgiver Eileen McCarthy i Flyktninghjelpen.

Forverret sikkerhet: 12 hjelpearbeidere drept i juni

Afghanistan er fortsatt et av verdens farligste land for hjelpeorganisasjonene. Juni 2021 var en av de dødeligste månedene for hjelpeorganisasjoner i Afghanistan: 12 hjelpearbeidere ble drept og 28 såret.

De økte kamphandlingene gjør jobben til hjelpeorganisasjonene enda vanskeligere og farligere.

– Vi setter sikkerheten til våre ansatte først, men vi er en uavhengig aktør som forhandler med alle parter om humanitær tilgang, slik at vi kan fortsette å nå frem med hjelp til de som har de største hjelpebehovene, sier McCarthy.

Krigshandlingen har drevet tusenvis av familier på flukt. Mange søker tilflukt i hovedstaden Kabul. Foto: Enayatullah Azad/Flyktninghjelpen

Den forverrede situasjonen i landet har imidlertid ført til at Flyktninghjelpen har måttet midlertidig innstille programvirksomheten.

- Men vi gjør det vi kan for at vi raskest mulig skal gjenoppta hjelpearbeidet og sørge for at de mest nødstilte får hjelp, inkludert de som har flyktet de siste dagene og ukene, sier McCarty, og legger til at støtte til utdanning blir viktigere enn noen gang.

Flyktninghjelpen vil fortsette å jobbe for at barn og unge får utdanning i Afghanistan. Vi har 1.600 ansatte i Afghanistan og jobber i 14 provinser.

Les mer om vårt arbeid i landet her.

Ingen tid å miste

– Det haster med å styrke hjelpeinnsatsen. FN anslo ved inngangen til dette året at om lag 2,6 millioner barn i landet hadde behov for hjelp til utdanning. Dette behovet har økt drastisk ettersom mer enn tusen barn er drevet på flukt hver eneste dag hittil i år.

Utdanning er nødhjelp, men det er også det beste vi kan investere i på sikt. I 2020 sørget vi for at mer enn 92,000 barn fikk utdanning i Afghanistan. Om lag halvparten av disse var jenter.

– Vi har ingen tid å miste. Vi har heller ingen barn å miste. Dersom Afghanistan skal bryte krigs- og voldsspiralen som har herjet i over 40 år, er landet avhengig av at barn og unge får utdanning og på den måten kan sikre stabilitet, langsiktig fred og bærekraftig utvikling, sier McCarthy.