Palestina

Barna i Gaza gjenopplever bombene i drømmene sine

Bombene har falt over Gaza. I løpet av de siste dagene har mer enn 60 barn blitt drept. Barna som overlevde vil sannsynligvis gjenoppleve bombingen hver natt.

Flyktninghjelpen bekreftet tirsdag at 12 av de 63 barna som ble drept av israelske luftangrep i Gaza den siste uken, deltok i vårt skoleprogram som hjelper barn med å takle traumer.

– Vi er knust over å høre at 12 barn vi hjalp med traumer ble bombet mens de var i hjemmene sine og trodde at de var trygge, sa generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.


Støtt vårt arbeid for å hjelpe barn som er på flukt!

10 år gamle Dima Saad Asaliya ble drept den 19. mai i Jabalaya leir, nord i Gaza. Foto: Twitter
De er nå borte. De ble drept sammen med familiene sine, begravet med drømmene og marerittene som hjemsøkte dem.
Jan Egeland

– De er nå borte. De ble drept sammen med familiene sine, begravet med drømmene og marerittene som hjemsøkte dem.

– Vi trenger øyeblikkelig, full og uhindret tilgang til Gaza og titusenvis som er blitt hjemløse og fratatt sine eiendeler. Vi må raskt begynne å reparere skadene, gjenoppbygge raserte boliger og helbrede de fysiske og psykiske arrene som de beleirede menneskene igjen er blitt påført, sa Jan Egeland i forbindelse med fredsavtalen som ble inngått i dag.

Et hus blir bombet sør i Gaza by. Foto: M. Hajjar/Flyktninghjelpen

Traumemareritt

Barna i Gaza har opplevd forferdelige hendelser som har festet seg til sinnene deres. Om natten kommer bildene tilbake i form av traumemareritt. Gjennom skoleprogrammet Bedre læring, lærer Flyktninghjelpen barna metoder som gjør at de kan klare å håndtere traumemarerittene.

Støtt vårt arbeid for å hjelpe barn som er på flukt!

I gjennomsnitt har barna i Gaza fem netter med mareritt per uke. Da våkner de opp og blir tatt tilbake til den grusomme hendelsen de har opplevd i krigen. Og så gjenopplever det samme der og da. Dårlig nattesøvn går ut over konsentrasjon, skolearbeid, trivsel og helse.

Men ved å lære barna pusteøvelser og avslapningsteknikker kan barna selv klare å kontrollere angsten sin. Flyktninghjelpen begynte sitt traumearbeid for å hjelpe barn i Gaza allerede i 2012. I dag jobber vi med 118 skoler og vi støtter mer enn 75.000 elever. Resultatene har vært svært gode: 70 prosent av barna sier marerittene har blitt borte eller de har gått ned til ett per uke.

Les mer om Flyktninghjelpens traumearbeid her.

Barn leter gjennom det som er igjen av et hus etter bombingen av flyktningleiren Al Shati, vest i Gaza by. En kvinne og sønnen hennes ble drept i luftangrepet og flere andre ble såret. Foto: M. Hajjar/Flyktninghjelpen

De er ikke alene

Barna sliter gjerne med traumemarerittene over lang tid - noen i årevis. Gjennomsnittet har hatt mareritt over tre år. De forteller hverken foreldre, lærer eller venner om at marerittene er årsaken til søvnproblemene de har.

De fleste barna går rundt og tror at det må være noe galt med dem. De tror de er alene om å ha det sånn, og kanskje synes de det er flaut.

– Det er fantastisk å se hvor lettet de blir når de opplever at de ikke er alene om å ha det sånn. Bare å snakke om dette med lærere og klassekamerater, er til stor hjelp, sier professor i pedagogisk psykologi, Jon-Håkon Schultz.

Sammen med Flyktninghjelpen og Universitetet i Tromsø har han utviklet skoleprogrammet Bedre læring.

Les Jon-Håkon Schultz' kronikk fra Aftenposten her.

Siden den 10. mai har 65 barn blitt drept i Gaza. Opptrappingen av volden har også kostet livet til fire barn på Vestbredden og to barn i Israel.

De barna som overlever kommer sannsynligvis til å gjenoppleve bombingen hver natt.