Afghanistan

Flyktninghjelpen blir i Afghanistan

Kamphandlinger og masseflukt har ført til enorme lidelser og nød. Flyktninghjelpen vil ikke forlate det krigsherjede landet og ber om økt støtte for å fortsette og øke hjelpeinnsatsen.

De økte kamphandlingene mellom Taliban og regjeringsstyrkene de siste ukene har fordrevet tusenvis av familier fra sine hjem. Ifølge FN er over 550.000 mennesker fordrevet første halvår i år. Det totale antallet fordrevne er over 3,5 millioner. Mer enn 18 millioner mennesker i Afghanistan har behov for humanitær hjelp.

Vil du hjelpe mennesker som blir tvunget på flukt? Støtt vårt nødhjelpsarbeid her.

Hver dag ankommer nye fordrevne familier hovedstaden Kabul. Mange ender opp i byens parker. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

–  Vi forbereder oss på en større humanitær krise. Skrekkslagne familier har flyktet inn til hovedstaden Kabul de siste dagene. Mange ender opp i byens parker, hvor de sover under åpen himmel. De fleste har forlatt alt de eier og mangler det meste, inkludert mat. Vi frykter at situasjonen er den samme over store deler av landet, og at krisen vil øke i rekordfart, sier Tracey Van Heerden, fungerende landdirektør i Flyktninghjelpen i Afghanistan.

A woman with her 10 month old daughter on her arm.
Zahra Omari flyktet sammen med sine seks barn fra området Bandar Khan Abad i Kunduz-provinsen til hovedstaden Kabul, hvor hun har søkt tilflukt i en av byens parker. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

Zahra Omari, flyktet til Kabul fra Kunduz-provinsen med sine seks barn:

– Da familiene i nabolaget flyktet hals over hodet, tok jeg med mine seks barn og flyktet for livet. Jeg rakk ikke engang å ta med meg melk til yngstedatteren på 10 måneder. Vi kom oss på en buss til Kabul. Setene i bussen var fjernet for å gi plass til så mange passasjerer som mulig. Bussen var stappfull av livredde menn, kvinner og barn, forteller hun.

Vil du hjelpe mennesker som blir tvunget på flukt? Støtt vårt nødhjelpsarbeid her.

Attah Mohammad var skomaker i byen Kunduz og flyktet for tre dager siden til Kabul. Han har nettopp mottatt mat fra lokale innbyggere i Kabul og spiser her sammen med barnebarnet, Abdurrahama (8). Familien klarte å få med seg noen få eiendeler da de flyktet. Madrasser og puter har de fått av lokale innbyggere. Foto: Enayatullah Azad/Flyktninghjelpen

 – Vi vil fortsette hjelpearbeidet

Den forverrede situasjonen i landet har imidlertid ført til at Flyktninghjelpen har måttet innstille programvirksomheten.

- Men vi gjør det vi kan for at vi raskest mulig skal gjenoppta hjelpearbeidet og sørge for at de mest nødstilte får hjelp, inkludert de som har flyktet de siste dagene og ukene, sier spesialrådgiver Eileen McCarty i Flyktninghjelpen.

Hafizullah (55), som kommer fra byen Takhar, ble skadd i et granatangrep sist uke. Han har fortsatt granatsplinter over store deler av kroppen. Sammen med familien har han søkt tilflukt i en av Kabuls parker. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

Takker innbyggerne i Kabul

– Jeg har fremdeles granatsplinter i kroppen og store smerter, forteller Hafizullah (55), som sammen med familien har flyktet inn til hovedstaden Kabul.

For en uke siden ble han truffet av splinter fra en granat i hjembyen Takhar. – To av vennene mine ble drept og tre av oss ble skadet. Jeg klarte ikke å bevege meg etter at jeg ble truffet. Broren min kom til unnsetning og brakte meg i sikkerhet. Hadde det ikke vært for han, hadde jeg vært død nå.

Familien har søkt tilflukt i en av Kabuls parker, som mange andre fordrevne familier.

– Jeg har ikke penger til å gå til lege. Jeg hadde heller ikke penger til bussen hit. Det var broren min som betalte for transporten til Kabul. Takket være innbyggerne i Kabul, som har gitt oss gratis mat, har vi overlevd så langt.

Vil du hjelpe mennesker som blir tvunget på flukt? Støtt vårt nødhjelpsarbeid her.

Familiene som har søkt tilflukt i hovedstaden Kabul overlever nå på mat, vann, tepper, telt og annet utstyr som de får av lokalbefolkningen. Dette er en av vannpostene som ble installert av en lokal hjelpeorganisasjon i Azadi-parken. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen