Tigray ligger i det nordlige Etiopia. I november 2020 brøt det ut kamper her, og volden vedvarer. Minst 55.000 mennesker, mange av dem familier, har blitt nødt til å flykte fra konflikten. De har kommet over grensen til nabolandet Sudan.
Over 20.000 flyktninger bor nå i Um Rakuba-leiren. Flyktninghjelpen er til stede og bidrar med nødhjelp.
Vi har snakket med noen av dem som har kommet seg i trygghet.
– Vi så mange som hadde blitt drept
65 år gamle Melashu flyktet fra Tigray i november, sammen med familien på seks og noen av naboene. I Um Rakuba-leiren er de trygge.
– Vi så mange som hadde blitt drept, det lå lik langs veien da vi flyktet, fortalte Melashu. – Det var ingen som gravla dem.
– Svigersønnen min er savnet, det samme er noen av mine nærmeste naboer. Jeg er bekymret, for jeg har ikke klart å få tak idem.
Det er lite mat i leiren, og Melashu er urolig. Uten inntekt eller jord å dyrke er fremtiden usikker.
– Jeg så at de drepte unge menn
Ashenafi er bare 19 år gammel. Han flyktet alene fra Tigray, og har ikke hørt fra familien siden.
– Jeg så at de drepte unge menn, så jeg flyktet, forteller han. – Her føler jeg meg trygg.
Nå bor han i en forlatt bygning i Um Rakuba sammen med fjorten andre. Bygningen ble på 80-tallet brukt som skole for etiopiske flyktninger under hungersnøden som herjet da. Nå mangler den deler av taket og er i generelt dårlig stand.
En vanskelig reise
30 år gamle Leilti, mannen hennes Gebreyesus (42) og deres datter Lela på tre er trette etter sin første natt under åpen himmel.
Sammen med resten av familien kom de til Um Rakuba dagen før, og nå venter de foran inngangen til leiren sammen med mange andre nyankomne.
For gravide Leilti var reisen spesielt vanskelig. – Jeg skulle ønske jeg ikke hadde trengt å føde her.
Fødte underveis
Dette er Tirhaz (25) og hennes nyfødte sønn. Da kampene brøt ut i Tigray var Tirhaz høygravid, men hun hadde ikke noe annet valg enn å flykte, og håpe at hun kom seg i sikkerhet før fødselen skulle starte.
Hun fødte på veien mot grensen. Hun fikk hjelp av andre kvinner som også var på flukt.
Etter fødselen samlet hun all styrken hun hadde igjen, og krysset grensen med sin nyfødte sønn i armene. De kom frem til Um Rakuba-leiren. Her sover de i et telt, og hun har så vidt nok melk til ham.
Gjør det beste ut av situasjonen
Selv under vanskelige forhold vokser det frem noen unge gründere.
Ebrahim (24) fikk brukt ferdighetene sine til å sette opp en liten skredderbutikk i Um Rakuba-leiren. Butikken går godt, siden mange av flyktningene fikk klærne sine ødelagt på den lange og vanskelige reisen til leiren.
Det han tjener deler Ebrahim med eieren av symaskinen. Ebrahim og de andre flyktningene er fast bestemt på å gjøre det beste ut av situasjonen.
***
Flyktninghjelpen bidrar med pengestøtte og husly. Vi har også satt opp en skole der over 1100 barn får opplæring. Over 7650 familier har fått pengestøtte, og i samarbeid med lokale forhandlere har vi fått satt opp små virksomheter der flyktningene kan få kjøpt noe av det nødvendigste.