Bangladesh

Monsunen i Rohingya-leirene

Monsun-sesongen blir stadig vanskeligere for rohingya-flyktningene som bor i Cox's Bazar. I år har nådeløst regn forårsaket enorme oversvømmelser i leirene – og vannet stiger fortsatt.


Støtt vår nødhjelpsrespons nå!

Siden de rømte fra folkemordet i Rakhine, har nesten 900.000 rohingya-flyktninger blitt bosatt av bangladeshiske myndigheter i leirer i Teknaf og Ukhiya, som er underdistrikter i Cox's Bazar. Disse leirene – som strekker seg over et område på rundt 26 kvadratkilometer – er ikke bare de største i verden, de er også en av de mest overfylte.

Det gjør ting enda mer utfordrende i en tid med stadig økende behov. Nedstengninger på grunn av Covid-19 har hindret tilgang til mange humanitære programmer, begrenset beskyttelsen og hindret vedlikeholdsarbeidet i nesten ett år.

I løpet av denne tiden har flere branner brutt ut, inkludert en som herjet Balukhali-leiren og drepte 15 flyktninger og gjorde 48.000 hjemløse. Monsunregn gjør livet i leirene vanskelig i utgangspunktet, men for flyktninger i Cox's Bazar er dette året spesielt utfordrende.

Foto: Rohingya-fotografene Zia og Yasin, på vegne av Flyktninghjelpen

I monsunsesongen om sommeren regner det nesten hver dag. De midlertidige husene av bambus og presenning får store skader, noe som fører til enorme lidelser for flyktningene.

Foto: Imrul Islam/Flyktninghjelpen

De midlertidige boligene blir oversvømt, veier forsvinner under vannmassene, og leirer er avskåret fra hverandre, så vel som fra livsviktig nødhjelp. Altfor ofte forsvinner også bakken i jordras og skred.

Foto: Imrul Islam/Flyktninghjelpen

Hamida, en enslig firebarnsmor, mistet mannen sin i folkemordet i 2017. Hun bor i Balukhali-leiren i Cox’s Bazar, der brannene tidligere i år gjorde mange av naboene hennes hjemløse.

Regnet oversvømmer rutinemessig huset hennes. Det truer med å forurense mat og drikkevann, og skade viktige dokumenter. Samtidig som boligen hennes sakte men sikkert blir ødelagt, kan ikke Hamida forlate den. Hun har ikke noe annet sted å dra.

Foto: Imrul Islam/Flyktninghjelpen

Korim mistet matkortet sitt fra Verdens matvareprogram i de siste brannene. Uten kortet får han ikke mat til familien på fire.

Med hjelp fra våre kolleger som jobber med rettshjelp har Korim klart å søke om et nytt kort. Samtidig fortsetter utfordringene å komme. Denne gangen er det monsunregnet som er i ferd med å ødelegge hjemmet deres.

Foto: Imrul Islam/Flyktninghjelpen

Så nylig som 27. juli forårsaket voldsomme regnmengder enorme oversvømmelser langs Cox's Bazar-kysten.

Flyktningleirene i Teknaf og Ukhiya ble fullstendig druknet av vannmassene. Akkurat nå er Flyktninghjelpens team på bakken, men det ser ut til at dette blir en lang uke for både flyktningene og lokalsamfunnet i Cox's Bazar. Regnet skal fortsette de neste dagene, og det har allerede ført til skred, skader og dødsfall.

Støtt vår nødhjelpsrespons nå!

De siste oversvømmelsene understreker nok en gang behovet for umiddelbar oppmerksomhet og samarbeid.

Foto: Rohingya-fotografene Zia og Yasin, på vegne av Flyktninghjelpen