Myanmar

Myanmar står på kanten av stupet

Seks måneder etter at militæret tok makten i februar 2021, herjes Myanmar av flere kriser. Millioner av sårbare kvinner, menn og barn blir kastet ut i ytterligere nød.

Hver av disse krisene er en indikasjon nok på at landet er på randen av en humanitær krise. Til sammen utgjør de en katastrofe.


Flyktninghjelpen hjelper mennesker på flukt i over 30 land verden over, inkludert Myanmar. Støtt vårt arbeid i dag.


1. En tredje Covid-19 bølge herjer

En alarmerende økning i Covid-19-tilfeller, kombinert med begrensede helsetjenester og alvorlig oksygenmangel over hele Myanmar, resulterer i at tusenvis av liv går tapt. Landets dødelighetsrate er nå høyere enn den India hadde da de slet som verst. Halvparten av alle koronadødsfall i Myanmar har skjedd bare den siste måneden. Kun 3,37 millioner vaksinedoser har blitt gitt så langt, en dråpe i havet for landets befolkning på 54,4 millioner.

2. 230.000 mennesker er på flukt fra vold

Se for deg at nesten hele Bergen må flytte over natten. Væpnede sammenstøt, vold og usikkerhet har preget hele landet siden 1. februar. Skoler og sykehus har blitt angrepet og hundretusener av mennesker har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine. Mange har rømt til sikkerhet i avsidesliggende jungelområder, bodd hos familie eller i midlertidige tilfluktssteder som kirker og samfunnshus. I tillegg har 22.000 mennesker søkt tilflukt i naboland som Thailand.

3. Ytterligere to millioner mennesker trenger bistand

FN lanserte en responsplan som viser at svimlende tre millioner mennesker i Myanmar trenger mat, husly, helse, utdanning og andre former for humanitær hjelp. Likevel blir det stadig vanskeligere å dekke disse behovene, på grunn av finansieringsmangel og vanskeligheter med å få tilgang til de samfunnene som er berørt. Akkurat nå er FNs plan bare 28 prosent finansiert.

4. Økende matpriser fører til økt gjeld og andre farlige overlevelsesstrategier

En drastisk svekkelse av Myanmars valuta, stigende matvarepriser og tap av arbeidsplasser har tvunget familier til å ta vanskelige valg. Noen tar på seg gjeld for å overleve, andre hopper over måltider, selger eiendeler eller spiser mindre næringsrik mat.

Verdens matvareprogram anslår at opptil 3,4 millioner mennesker i Myanmar vil sulte det kommende halvåret. Enorme prisøkninger på blant annet ris og matolje har gjort dagligvarehandelen vanskelig over hele landet, noe som øker risikoen for mer fattigdom.

Det internasjonale samfunnet må reagere

I møte med de økende humanitære behovene må det internasjonale samfunnet samle seg om FNs responsplan. Denne trenger finansiering på ytterligere 109 millioner dollar, og flere ressurser for å koordinere innsatsen.

Her i Flyktninghjelpen har vi sammen med andre etater oppjustert nødhjelpsarbeidet de siste månedene for å dele ut grunnleggende husholdningsartikler, materialer til å bygge husly samt kontantstøtte til familier på flukt i de sør-østlige og nord-østlige delene av Myanmar.

Samtidig har vi fokus på de langvarige problemene som plager lokalsamfunn som har vært drevet på flukt og fanget i konflikt i mange år. Det har ikke vært lett å gjøre. Våre kolleger har blitt satt tilbake av Covid-19-tilfeller, lav testing og begrenset vaksinasjonskapasitet, i tillegg til nødvendige restriksjoner for å begrense viruset. Det er fortsatt utfordrende å nå dem med størst behov, da våre hjelpearbeideres helse og sikkerhet hele tiden må balanseres med oppdraget med å bistå de mest sårbare.

Derfor oppfordrer vi det internasjonale samfunnet til å gjøre alt i sin makt for å hjelpe Myanmar med å få Covid-19-krisen under kontroll, og til å engasjere seg i politisk dialog for å få slutt på volden og lidelsene.