Løp for livet i Sør-Sudan

Nå løper han for medalje i OL

Som tolvåring måtte Paulo Amotun Lokoro (24) løpe for livet. Siden da har han bodd i en flyktningleir i Kenya. Om noen dager løper han for medalje i OL i Tokyo.

I 2006 passet tolvåringen familiens kveg mens volden herjet i de urolige hjemtraktene, som fem år senere ble en del av den nye staten Sør-Sudan. Så ble Paulo tvunget til å løpe for livet, og endte opp i flyktningleiren Kakuma i nabolandet Kenya. Her ble han først gjenforent med moren som hadde flyktet to år tidligere. Tre år etter ankom også faren flyktningleiren.

RIO-OL I 2016: Paulo Amotun Lokoro (til venstre) deltok også på 1500 meter i Rio-OL i 2016. Her sammen med noen av de andre ti utøverne som deltok den gang. Fra venstre: Rose Nathike Lokonyen, Yiech Pur Biel, Anjelina Nada Lohalith og James Nyang Chiengjiek. Bildet er tatt under et treningsopphold i Kenyas hovedstad Nairobi. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya/NTB

Fra flyktningleiren til olympiatroppen

Paulo forteller at flyktningtilværelsen ikke var noe han selv valgte, men han har forsøkt å gjøre det beste ut av situasjonen.

– Jeg innså tidlig at jeg hadde talent for løping, og for meg ble løpingen en måte å takle hverdagen og livet på. Men deltakelse i et OL var ikke noe jeg gikk rundt og tenkte på, sier han i en video publisert på hjemmesiden til IOC Refugee Olympic Team (ROT).

Dette endret seg da FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) tok initiativet til å danne flyktninglaget ROT, som blant annet skulle rette oppmerksomheten mot mennesker på flukt. I Rio-OL i 2016 deltok for første gang en tropp bestående av utøvere med flyktningbakgrunn under det oransje flyktningflagget. Paulo Amotun Lokoro var også med den gang. I Tokyo er han tilbake sammen med 28 andre utøvere som har måttet flykte fra sine hjemland.

KENYA. Kakuma flyktningleir nordvest i Kenya huser over 180.000 flyktninger. Det er her Paulo har vokst opp og det er her Flyktninghjelpen jobber. Foto: Flyktninghjelpen/Christian Jepsen

Positivt tiltak

Eirik Christophersen, rådgiver i Flyktninghjelpen, husker tilbake til Rio-OL som en veldig positiv opplevelse og synes initiativet er en god måte å skape oppmerksomhet rundt verdens flyktningkriser.

– Det er sterke historier disse utøverne forteller, men dessverre er det ganske representativt for hvordan mennesker på flukt har det, sier han.

Og det er mange med lignende historier. Ved årsskiftet var hele 82.4 millioner mennesker på flukt. En tredjedel av dem er på flukt i et annet land, og to tredjedeler er på flukt i eget land.

– En annen negativ trend er at flyktningtilværelsen blir stadig lenger, og det finnes voksne mennesker som har levd hele livet som flyktninger. De fleste befinner seg i fattige naboland, hvor de sliter med å skaffe seg utdanning og et levebrød.

UNGDOM: Fotball er populært blant ungdommene som vokser opp i Kakuma flyktningleir. Ikke alle har råd til fotballsko. Foto: Flyktninghjelpen/Christian Jepsen

Satser på ungdom

– Mange barn, som Paulo, vokser opp i flyktningleirer. Mulighetene til å skaffe seg utdanning og kunne forsørge seg selv er små, sier Christophersen, og minner han om at kun tre prosent av verdens flyktninger går på universitetet eller tar høyere utdanning,

Flyktninghjelpen jobber i flyktningleiren Kakuma, hvor Paulo har tilbragt ungdomstiden sin.

Støtt vårt arbeid!

– De fleste av verdens flyktninger befinner seg i fattige naboland som ikke er i stand til å tilby ungdommene utdanning. De stenges derfor ute fra viktige samfunnsarenaer og de sliter med å bli integrert i vertsamfunnet. Mange desperate familier og enslige flyktninger tvinges derfor til å legge ut på livsfarlige fluktruter for å skape seg en tryggere og bedre fremtid.

– Vi vet at å investere i utdanning og trygge fritidsarenaer til barn og unge er noe av det mest lønnsomme vi kan gjøre. I tillegg gir vi håp for fremtiden.

I fjor sørget vi for at over 1,1 millioner barn og unge fikk hjelp til utdanning.

Stolte utøvere til start

– Vi representerer alle verdens flyktninger, og jeg er både glad og stolt over å kunne løpe på vegne av mennesker på flukt, sier Paulo.

Tirsdag tredje august stiller han til start i den japanske hovedstaden.

Under kan du lese mer om noen av de 29 flyktningatletene som deltar i OL i Tokyo.

DOHA 2019: Tachlowini Gabriyesos i front på et 5000 meter løp under et friidrettsstevne i Doha i 2019. I bakgrunnen skimtes de to norske brødrene Henrik og Filip Ingebrigtsen. Foto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel/NTB

Tachlowini Gabriyesos

Som tolvåring flyktet Tachlowini Gabriyesos fra hjemlandet Eritrea. Under OL i Tokyo er han en del av flyktninglaget og løper for medalje på 1500 meter. Her får han hard konkurranse fra de norske brødrene Ingebrigtsen. Les hvordan vi gir hjelp og beskyttelse til flyktninger som Tachlowini i Etiopia.

(Mennenes finale på 1500 meter er 7. august klokken 20:40)

BERLIN 2021: Swimming: Yusra Mardini under et kvalifiseringsstevne i april. Målet er finalen på 100 meter fri i Tokyo. Foto: Soeren Stache/dpa-Zentralbild/ZB/NTB

Yusra Mardini

Yusra Mardini flyktet fra krigen i Syria i 2015 og måtte svømme i tre timer for å redde livet utenfor den greske øya Lesbos. Under OL i Tokyo representerer hun flyktninglaget og svømmer for en medalje. Les mer om hvordan vi gir hjelp og beskyttelse til flyktninger som Yusra i Syria og nabolandene.

(Finalen på kvinnenes 100 meter fri går 30. juli klokken 11:00)

STOLT: Den afghanske landeveisrytteren Masomah Ali Zada poserer stolt med t-skjorten med de olympiske ringene. I hjemlandet fikk hun kastet stein etter seg når hun syklet på offentlig vei iført sportsklær. Foto: AFP/Fabrice Coffrini/NTB

Masomah Ali Zada

Afghanske Masomah Ali Zada elsker sykling, men negative holdninger til kvinners deltakelse i sport og voldshandlinger tvang familien til å søke asyl i Frankrike. Som en del av flyktninglaget skal hun kjempe om en medalje i Tokyo-OL. Les mer om hvordan vi støtter jenter på flukt i Afghanistan.

(Finalen i kvinnenes landeveisritt går 25. juli klokken 13:00)

SVEITS: Eritreiske Luna Solomon under en treningsøkt i Lausanne i mai 2021. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/NTB

Luna Solomon

Luna Solomon flyktet fra Eritrea til Sveits i 2015. Som en del av flyktninglaget skal hun kjempe om en medalje i Tokyo-OL i kvinnenes luftgeværkonkurranse 10 meter . Les mer om hvordan vi gir beskyttelse og hjelp til unge flyktninger som Luna i Etiopia.

(Finalen går i kvinnenes luftgevær 10 meter er 24. juli klokken 10:45)