Stopp volden og spar sivile liv i Gaza og Jerusalem

Israelske luftangrep mot Gaza gjennom natten, utløst av vilkårlige rakettangrep mot Israel, følger uker med intens vold i Jerusalem.

Tjueseks mennesker, inkludert ni barn, har omkommet i Gaza siden mandag kveld. I tillegg er 122 sårede, ifølge den palestinske helseministeren. Lokale medier rapporterte at minst to israelere har omkommet og 31 er sårede, blant dem fem barn.

– Palestinske og israelske barn betaler alltid den dyreste prisen under disse voldelighetene, og etterlater ikke bare fysiske arr, men mentale også, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Vi formoder alle parter i konflikten om å stoppe provokasjonene og forsikre seg om at sivilbefolkningen beskyttes. Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å bruke all sin innflytelse til å stanse bruddene på internasjonal rett, inkludert utkastelsene i Sheikh Jarrah, og til å få alle parter, både israelske og palestinske, til å ta et steg tilbake og forhindre ytterligere lidelse og tap av menneskeliv.

Gjennom det siste tiåret har lokalsamfunn i Gaza og Israel vært sterkt preget av fiendtlighet og konflikt. Dette inkluderer tre store militæroperasjoner fra israelsk side, gjentatte israelske luftangrep og angrep mot Gaza, samt flere vilkårlige rakettangrep fra palestinske væpnede grupper mot Israel. Det er fortsatt tid til å unngå ytterligere eskalering av angrepene og til å forhindre lidelse og tap av menneskeliv.

Spenningene har bygget seg opp i ukesvis under den muslimske hellige måneden Ramadan, som har blitt preget av sammenstøt mellom israelske styrker og palestinske demonstranter i og rundt gamlebyen i Jerusalem og i Sheikh Jarrah.

Israelsk politi har stormet Al-Aqsa Moskeen, et område som for jøder er kjent som Tempelhøyden, og som for muslimene er et hellig område. Hundrevis av palestinere har blitt såret, og det israelske politiet har tatt i bruk tåregass, sjokkgranater og gummi-belagte metallkuler.

Kastet ut med tvang

I Sheikh Jarrah, hvor palestinske familier frykter å bli kastet ut, har protester og demonstrasjoner utviklet seg til konfrontasjoner med det israelske politiet og de israelske bosetterne. En gruppe bosettere har utarbeidet planer om å bygge en ny bosetting med rundt 200 hus i området.

Denne søndagen utsatte Israels høyesterett en ankehøring av fire palestinske flyktningfamilier med opp til 30 dager, og beordret en opprettholdelse av avgjørelsen om utkastelse. Utfallet til søksmålene mot disse fire familiene vil sannsynligvis også påvirke tre andre familier.

FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) anslår at rundt 218 palestinske hjem i Øst-Jerusalem har utkastelsesordre mot seg, hvorav de fleste ble initiert av israelske bosetterorganisasjoner. Det betyr at rundt 970 mennesker, inkludert 424 barn, nå står i fare for å bli hjemløse. Siden 2017 har 15 familier blitt utvist fra hjemmene sine i gamlebyen i Jerusalem.

Israel har i henhold til Genèvekonvensjonen en forpliktelse til å beskytte sivile på okkuperte områder, samt å avstå fra å forflytte populasjoner inn eller ut av okkuperte områder.

Det internasjonale samfunnet må forhindre tvangsutkastelsene av palestinske familier og kreve at Israel opphører sine planer om utbyggingen i Øst-Jerusalem. Slike bosettinger skader en framtidig mulighet om et levedyktig Palestina.

– Jeg tenker alltid på hvor vi skal dra, og hvordan livene våre kommer til å bli, og hvor barna mine skal dra, forteller Salwa Skafi.

– Jeg klarer ikke å forestille meg å bli kastet ut av huset mitt. Jeg kommer ikke til å forlate dette området.