Afghanistan

Tørke truer livene til tre millioner mennesker

Tiden er i ferd med å renne ut for mer enn tre millioner afghanere som på ny rammes av alvorlig tørke. Krisen kommer på toppen av en allerede kritisk situasjon, med flere krigshandlinger og økt fattigdom og nød som følge av koronapandemien.

«Årets tørke rammer millioner av afghanere som fra før sliter med å overleve etter flere tiår med krig og konflikt og over ett år med koronaviruset. Mange har tørken i 2018 frisk i minne, da langvarig tørke førte til at hundretusener måtte forlate sine hjem, sier Astrid Sletten, som leder Flyktninghjelpens arbeid i landet.

Les billedteksten - Dette er en katastrofe som kan forhindres. Hvis vi skaffer mer penger og med støtte fra lokale og nasjonale myndigheter, kan vi forhindre at konsekvensene for tusenvis av afghanere som på ny rammes av tørk blir like alvorlige som i 2018, sier Astrid Sletten, som leder Flyktninghjelpens arbeid i Afghanistan. Foto: oto: Enayatullah Azad/Flyktninghjelpen

Én av tre afghanere risikerer å sulte

Mer enn 12 millioner afghanere, en tredjedel av befolkningen, risikerer å mangle mat på grunn av alvorlig tørke. Afghanistan er nå blant de tre landene med det høyeste antallet mennesker som sliter med å skaffe seg nok mat. Situasjonen er allerede langt verre enn tørken som rammet landet i 2018 ifølge en ny rapport fra Flyktninghjelpen. Tre millioner mennesker i de nordlige og vestlige provinsene i landet er særlig utsatt. Størstedelen av befolkningen her er bønder som lever av jordbruk og husdyr.

Les billedteksten BOR I TELT. Abdul Baqi (67) har søkt beskyttelse i Shamili Darya, en bosetning for fordrevne i provinsbyen Qala-e-naw i Badghis-provinsen. Han kommer opprinnelig fra landsbyen Babi Abshara i Moqur-distriktet, men ble tvunget til å forlate hjemstedet på grunn av tørken for tre år siden. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

- Himmelen har sluttet å gi oss regn, jorden har sluttet å gi oss gress, og regjeringen har også sluttet å hjelpe oss, sier Abdul Baqi (67). Han ble tvunget til å forlate hjemmet sitt under Afghanistans forrige tørke for tre år siden, og han frykter hva som vil skje de neste månedene.

Nå bor han sammen med familien i Shamili Darya, en bosetning for fordrevne i provinsbyen Qala-e-naw, Badghis.

Overlatt til seg selv

Afghanere som kommer fra i de mest berørte områdene, forbereder seg allerede på de mest skadelige virkningene av årets tørke, etter å ha levd gjennom den siste i 2018. Mange forteller at de har måttet selge alt av husdyr, selv om prisene på disse var i fritt fall.

- Vi regnet med at også denne sommeren ville bli lang og varm og at det ville ødelegge både avlinger og beitejord. Jeg solgte geitene mine og betalte ned på gjelden, men beholdt en av geitene ettersom kona mi nettopp har født vår fjerde sønn, sier Abdullah (35).

Les billedteksten - Vi dro hit og håpet vi ville få støtte og hjelp, men det er ingen hjelp å få, Ikke engang vann å drikke. Situasjonen i Qala-e-Naw er ikke forskjellig fra landsbyen min i Qadis-distriktet, sier Abdullah. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

Han er en av de mange nye som har slått seg ned i utkanten av byen Qala-e-Naw i Badghis. Denne provinsen rammes på ny av alvorlig tørke og familier som Abdullah, som nettopp hadde returnert til landsbyene sine i fjor, fordrives nå for andre gang på tre år.

Da tørken rammet i 2018 og åkrene deres tørket opp og husdyr døde av mangel på mat og vann, ble mange tvunget til å låne penger og flytte inn til urbane områder for å overleve. Nå føler de seg overlatt til seg selv og at ingen vil hjelpe.

Tiden renner ut

Hjelpeorganisasjonene på bakken har lært av tidligere erfaringer hvordan de best kan støtte de tørkerammede bøndene der de bor for å forhindre fordrivelse, samtidig som de hjelper de som forlater hjemmene sine for å overleve. Men det haster, og hjelpeorganisasjonene slite med å skaffe penger samtidig som arbeidet forsinkes av den pågående væpnede konflikten i landet. Så langt har FN og de internasjonale hjelpeorganisasjonene kun fått inn 16 prosent av de pengene de trenger.

Les billedteksten Antall tørkerammede i Afghanistan overstiger allerede antallet som ble rammet av tørken i 2018. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

- En katastrofe som kan forhindres

- Afghanske myndigheter må ta ledelsen og sørge for at vi kan dekke behovene til de mest sårbare, sier Sletten. - Dette er en katastrofe som kan forebygges. Hvis vi skaffer mer penger og med støtte fra lokale og nasjonale myndigheter, kan vi forhindre at konsekvensene for tusenvis av afghanere som på ny rammes av tørke blir like alvorlige som i 2018.