Rekordmange fikk hjelp

Vi hjalp mer enn to ganger Norges befolkning i fjor

Våre 15.000 kollegaer i 34 land hjalp nærmere 12 millioner mennesker i 2020. I løpet av vår 75 år lange historie har vi aldri hjulpet så mange mennesker på flukt.

Rekordmange 80 millioner mennesker er på flukt fra krig og forfølgelse. Allerede før koronapandemien slet de med å skaffe seg mat, rent vann, tak over hodet og utdanning. Nå har de fått det enda verre. Siden korona-alarmen gikk våren 2020, har våre kollegaer jobbet det de kan for å opprettholde og styrke hjelpearbeidet og hindre spredning av viruset.

Derfor er det svært tilfredsstillende å se at vi klarte å nå frem med livreddende hjelp til nærmere tre millioner flere i 2020 sammenlignet med året før.

This is NRC 2021

Vi er takknemlige for all støtten vi har fått fra private givere, bedrifter og institusjonelle donorer som har gjort oss i stand til å hjelpe flere under korona-krisen. Likevel er det et stort gap mellom humanitære behov og de ressursene vi har til rådighet.


Flyktninghjelpen hjelper mennesker på flukt i over 30 land verden over. Støtt vårt arbeid i dag.


Slik hjalp vi i 2020

I 2020 sørget vi for at 6,5 millioner mennesker fikk rent vann og bedre sanitære forhold. Dette er særlig viktig for å hindre spredning av korona-viruset.

Nærmere 1,9 millioner fikk matvarehjelp eller hjelp til å forsørge seg selv, mens 1,3 millioner fikk hjelp til å skaffe seg et midlertidig eller permanent hjem. Nærmere 1,8 millioner mennesker fikk rettshjelp. Mer enn 1,1 millioner barn og unge fikk hjelp til utdanning. Mer enn 300.000 bodde i leirer drevet av Flyktninghjelpen.

 

Topp 3: Her hjalp vi flest

I 2020 jobbet vi i 34 av de hardest konfliktrammede landene i fire verdensdeler. Dette er de tre landene hvor vi hjalp flest mennesker på flukt:

SØR-SUDAN: Sakondo, som arbeider i Flyktninghjelpen, bruker megafon får å informere kunder og selgere på et lokalt marked i byen Juba hvordan de skal beskytte seg og hindre spredning av koronaviruset. Han oppfordrer til sosial distanse og bruk av ansiktsmasker. Foto: Egily Hakim George / Flyktninghjelpen

SØR-SUDAN: 1.690.703 fikk hjelp

Til tross for en periode med relativ stabilitet har mer enn syv millioner mennesker fortsatt behov for humanitær hjelp, rundt to tredjedeler av befolkningen. Kvinner og barn er de mest sårbare. Halvparten av befolkningen har ikke nok mat. Nesten fire millioner mennesker er fordrevet fra sine hjem, mange har flyktet til nabolandene.

I 2020 fikk mer enn én million mennesker hjelp til å skaffe seg rent vann og bedre sanitære forhold. Dette er avgjørende for å hindre spredning av sykdommer, inkludert Covid-19.

Mer enn 490.000 fikk matvarehjelp eller hjelp til å forsørge seg selv, mens mer enn 93.000 fikk hjelp til å skaffe seg et midlertidig eller permanent hjem. Nesten 38.800 fikk rettshjelp, og mer enn 100.000 barn og unge fikk hjelp til utdanning. Mange fikk flere typer hjelp.

SOMALIA: Mercy Gitau er ansvarlig for Flyktninghjelpens vann-, sanitær- og hygieneprosjekter i Somalia. Her møter hun Hali Said Jamal som tar geitene sine til en brønn bygget av Flyktninghjelpen i Qardho-distriktet. Foto: Ingrid Prestetun / Flyktninghjelpen

SOMALIA: 1447.232 fikk hjelp

Ifølge tall fra Flyktninghjelpen og FN ble over en million mennesker fordrevet på grunn av oversvømmelser, konflikter og tørke i Somalia i fjor. Dette er det høyeste antallet registrert siden 2017. I løpet av første kvartal i år er 112.000 mennesker drevet på flukt, allerede før den verste tørkeperioden har startet.

Flyktninghjelpen sørget for rent vann og bedre sanitære forhold til mer enn én million mennesker i Somalia i 2020. Mer enn 152.000 fikk matvarehjelp eller hjelp til å forsørge seg selv, mens mer enn 13.000 fikk hjelp til å skaffe et midlertidig eller permanent hjem. Nesten 163.800 fikk rettshjelp, og mer enn 135.000 barn og unge fikk hjelp til utdanning. Mange fikk flere typer hjelp.

Les hvordan vi redder liv i et av verdens farligste land.

JEMEN: Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpens besøker et sykehus for underernærte barn i Hajjah, Nord-Jemen. Her møtte han en 9 år gammel jente som ikke klarte å gå på grunn av underernæring. Moren hennes fortalte Egeland at de ikke hadde råd til å spise, og matrasjonene ble redusert med halvparten i fjor. Foto: Michelle Delaney/Flyktninghjelpen

JEMEN: 1.122.453 fikk hjelp

FN omtaler Jemen som "verdens verste humanitære krise". Landet har blitt ødelagt av seks års krig, og situasjonen har blitt ytterligere forverret av korona-pandemien.

Mer enn 20 millioner mennesker trenger humanitær hjelp. Over 12 millioner av disse har akutt behov for hjelp, hvorav mer enn halvparten er barn. De sliter med å skaffe seg det mest grunnleggende som trengs for å overleve. Mangel på mat og underernæring er de mest presserende problemene, og mer enn 16 millioner mennesker, halvparten av befolkningen, vil mangle mat dette året.

I 2020 sørget vi for at mer enn 683.000 mennesker fikk rent vann og bedre sanitære forhold. Dette er avgjørende for å hindre spredning av sykdommer, inkludert Covid-19. Mer enn 438.000 fikk matvarehjelp eller hjelp til å kunne forsørge seg selv, mens mer enn 38.000 fikk hjelp til å skaffe et midlertidig eller permanent hjem. Mer enn 201.000 fikk rettshjelp, og mer enn 34.000 barn og unge fikk hjelp til utdanning. Mange fikk flere typer assistanse. Mer enn 13.000 bodde i leirer drevet av Flyktninghjelpen.

Her er 10 fakta om den dødelige krisen i Jemen.