Andre hav. Andre grenser. Samme drømmer.

Når SF Studios nå slipper storfilmen Utvandrerne, er Flyktninghjelpen med på laget.

– Jeg håper og tror filmen blir sett av mange, og at den også kan belyse situasjonen i verden slik den er i dag, sier regissør Erik Poppe.

For 150 år siden forlot hundretusener av skandinaver sine hjem i søken etter en tryggere fremtid. I dag flykter mennesker av de samme grunnene.

På midten av 1800-tallet var sulten og nøden stor i Europa. Flere titalls millioner mennesker dro mot Amerika – over 800.000 av dem var nordmenn. De forlot sine hjem i søken etter et bedre liv for seg og familiene sine. Mange av oss har slektninger som på et eller annet tidspunkt tok den farefulle ferden over havet.  Flere av de som reiste slo seg til slutt ned i USA, og litt etter litt ble de en del av samfunnet i en ny verden.

Vilhelm Moberg skrev i etterkrigstiden en serie romaner om emigreringen, der vi kunne lese om Kristina, Karl Oskar og barna deres, og deres reise over havet. De risikerte alt for å slippe å gå sultne.

Når vi nå følger den lille familien, er det med Lisa Carlehed i den kvinnelige hovedrollen. Gustaf Skargård spiller ektemannen Karl Oskar.

 

Deres historie er vår historie

Utvandrerne bidrar til å beskrive hvordan livet var på gårdene i Norden på midten av 1800-tallet, og kan minne oss om de utfordringene mennesker på flukt står overfor i vår tid. Hver eneste dag blir tusenvis av mennesker tvunget til å forlate hjemmene sine og flykte fra krig, konflikt og forfølgelse – med et desperat håp om en tryggere tilværelse.

– Den gangen var det våre forfedre som forlot sine hjem i håp om en bedre fremtid. Jeg håper med denne filmen å øke forståelsen for de som flykter i dag og som nå trenger beskyttelse. Hvem disse menneskene er og hvordan de kan hjelpes, sier Poppe.

Lisa Carlehed i rollen som Kristina. Foto: John Christian Rosenlund/SF Studios

Samarbeidet med Flyktninghjelpen

Over 100 millioner mennesker er på flukt i verden i dag – det høyeste tallet noensinne.

Krigen i Ukraina har drevet nye millioner på flukt. Ødeleggelsene i et av verdens viktigste “kornkamre” vil også medføre at de som lever i verdens mer neglisjerte kriser ikke kommer til å ha nok å spise fremover. Mange vil igjen bli tvunget til å reise fra alt for at familien skal ha håp om å overleve.  

Det kan føre til at flere vil måtte velge fortvilelsens vei mot nord, mot Europa og Nord-Amerika. På denne farefulle ferden truer menneskehandel, vold og slavearbeid. Den livsfarlige overfarten over Middelhavet tar tusener av liv hvert år. 

Filmatiseringen av Kristina og Karl Oskars ferd for å redde familien er en påminner om hvilke valg mennesker noen ganger står overfor.

Poppe sier at han verdsetter samarbeidet med Flyktninghjelpen: – Jeg har veldig stor respekt for Flyktninghjelpens arbeid. Jeg har hatt gleden av å samarbeide med organisasjonen i 15 år, og vi har jobbet sammen på flere filmprosjekter. Jeg opplever at det er en klokskap og en troverdighet i arbeidet.

Til alle tider har mennesker kjempet for å overleve. Vi har søkt etter mat, etter trygghet, etter håp.

Mennesker gjør det samme i dag.

Mange må krysse hav – slik mange også måtte den gang.

***

Filmen har premiere landet over den 2. september.